Már megint osztogatják a Tesla részvényeket

A március 28-i eredeti bejelentést követően most lettek nyilvánosak a részeletes tervek az újabb stock splitre. Ismét úgy lesz több értékpapírja a részvényeseknek, hogy közben a befektetésük értéke nem változik.

De akkor mi értelme?

3:1-ben

A Tesla értékpapírjait először 2020. augusztus 28-án darabolták, vagy osztották fel – a stock split angol kifejezésre igazán jó magyar megfelelő nincs, de a koncepció pofon egyszerű. Ha egy részvény árfolyama túl magas, sok száz, vagy ezer dollár lesz, akkor sokkal nehezebb a kisbefektetőknek kereskedni vele, hiszen saját havi megtakarításaikért legfeljebb egy értékpapírt tudnak venni, vagy sokszor annyit sem. A split, azaz felosztás azt jelentette 2 éve, hogy ötödölték a részvények árfolyamát, és ezzel párhuzamosan ötszörözték a darabszámukat. Egyszerű példával élve, ha egy cég részvényeinek árfolyama 1000 pénz, és valakinek 100 darab részvénye van, a cég pedig 5:1 splitet jelent be, akkor másnap az árfolyam 200 pénz lesz, viszont 500 darab részvénnyel rendelkezik – így pénzénél van, az egész csak egy technikai manőver.

A lépés értelme mindössze annyi, hogy mivel a kereskedés alacsonyabb árfolyamon folytatódhat, így sokkal több kisbefektető tud élni a befektetés lehetőségével, illetve kisebb egységekben tudja kivenni a pénzét is. A Teslánál ez különösen fontos, mivel minden alkalmazott egyben részvényes is.

Most év elején ismét tartósan 1000 dollár fölé ment az árfolyam, így kezdett megint túl magas lenni a belépési küszöb, ezért március 28-án bejeleltette a cég, hogy megint felosztaná a papírokat, és ehhez kéri majd az éves közgyűlésen a részvényesek támogatását is.

Most pénteken az is kiderült, hogy harmadolni szeretnék az árfolyamot és háromszorozni a papírok számát. Ez egyébként jóval visszafogottabb lépés, mint a sokak által várt 10:1, vagy 20:1 split lett volna.

A részvényesek a hivatalos jóváhagyást ehhez az augusztus 4-én esedékes éves közgyűlésen adhatják majd meg, és ezután jelölhetik ki a split technikai végrehajtásának dátumát is.

A Tesla részvényeinek mozgása (piros) és a NASDAQ index változása (kék). Forrás: Yahoo Finance

A TSLA részvények árfolyammozgásának iránya egyébként, mint sokszor, most is a technológia papírok indexét, a NASDAQ-ot követi, értékük negatív változása azonban idén május közepe óta magasabb volt, főleg azért, mert nyilvánvaló lett, hogy a kínai lezárások miatt a második negyedévben gyengébb termelési és értékesítési számokat fog majd felmutatni a cég.

A cikk szerzője maga is Tesla részvényes.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.