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
auto
2024. 04. 16. kedd

Nagyon extra zenét kapnak a NIO autói

egyéb

A filmek mozihangja és a koncerttermek hangulatának felidézése régóta az otthoni hifi szerelmeseinek álma, legújabban pedig a prémium autóknál is megjelent ez az igény.

A Dolby Atmos zenéhez készített változata most már egy lépéssel közelebb hozza ezt a villanyautókban is.

Kínai extra

Dolby Atmos kódolású zeneszámokat már több streaming platform, így a Tidal, vagy az Apple Music is tartalmaz, de autókban egyelőre elég ritka szolgáltatás ez, pedig már van külön Dolby Atmos for Cars szabvány is hozzá. A Lucid Air Amerikában hozta el ezt az élményt, a Mercedes-Benz pedig azt ígéri, még idén gyártásba kerülnek az ezzel az extrával szerelt autói.

Kínában is több gyártó dolgozik a Dolbyval, így a NIO is, amely például az ET7 limuzint szerelte ilyen hangrendszerrel. Most egy friss bejelentés szerint a helyi média óriás Tencent QQ Music applikációja lehet az első platform az országban, amely megkezdi a tartalom sugárzását is az Atmos szabvánnyal.

Az extra hangélményhez egy NIO NT 2.0 platformot használó autó és az ehhez járó Banyan operációs rendszer kell, amelyet az ET7 mellett az ET5 és az ES7 használ jelenleg. A tulajdonosok egy vezeték nélküli frissítéssel kapják meg az újdonságot, de a QQ alkalmazásban prémium előfizetés szükséges az emelt szintű tartalomhoz.

Jó ez?

Meg kell vallanom Dolby Atmos Music élményben még nem volt részem, de a mozihangról ismert vállalat legújabb fejlesztésének filmes változata lenyűgöz. A házimozi szabványok között is sok pszeudó térhatás élményt kínáló megoldás van, amely sztereó, vagy analóg térhatású hangból próbál igazi térélményt varázsolni, azonban igazán csak a sok hangszórós, komoly és drága rendszerek, és a „rendes”, ténylegesen 6-7 csatornán kódolt, esetleg tömörítetlen hang adja vissza az igazi mozi élményt. A legtöbb kamu térhatás inkább csak idegesítő.

A Dolby Atmos lényege azonban, hogy a szokásos 5.1 vagy 7.1 csatornák mellett egyes elemek, tárgyak mozgásáról metaadatokat tartalmaz, és ennek segítségével sokkal pontosabban kelti annak illúzióját, mintha valami térben mozogna. Borzasztóan leegyszerűsítve, egy hagyományos hangrendszerben először a hátsó majd az első hangszórókból halljuk ahogy áthúz felettünk egy helikopter, míg az Atmos esetében a gép térbeli mozgásának irányát és sebességét szimulálja sokkal pontosabban az elektronika, azt az érzetet keltve, hogy a mozgás folyamatos. A mozikban akár 118 különálló elem mozgását is képes az Atmos codec átadni, míg otthon meg kell elégednünk tizeneggyel.

Nagyjából másfél éve használok Dolby Atmos képes otthoni hangrendszert, mégpedig az audiofil körökben valószínűleg lenézett, olcsó, 250 ezer forintos kategóriából. Legnagyobb meglepetésemre, az amerikai cég megoldás a sima többcsatornás filmélményhez képest még ennyi pénzért is ténylegesen észrevehető plusz élményt nyújt, nem kamu a marketing.

Az igazi Atmos élményhez vagy olyan hátsó hangszórók kellenek, amelyeknek a tetején is van egy membrán, vagy külön hangsugárzókat kell felszerelni ehhez. Ez bizonyosan a legjobb megoldás, de, bár nagyon szkeptikus voltam, az általam vásárolt 8 + 1 hangszórós soundbar, valamint kiegészítő két, hagyományos hátsó sugárzója sikeresen átveri az érzékszerveimet, nem létező hangszórókat varázsolva a szoba több pontjára.

Hogy mindez milyen lehet zenében és egy autóban azt nem tudom, de kíváncsian várom hogy majd egyszer kipróbálhassuk.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.