Főoldal » egyéb » Így számolható el a villanyautó üzemanyagköltsége

Így számolható el a villanyautó üzemanyagköltsége

A munkahelyi kiküldetésben saját autót használó munkavállalók számára évtizedes probléma az elektromos autó költségeinek elszámolása. Végre pont került a kérdőjel helyére, megmondták, hogy egy villanyautó 3 liter benzint fogyaszt.

A járművek költségelszámolását a személyi jövedelemadóról szóló törvény szabályozza, amely a konkrét számokhoz azonban a 60/1992 kormányrendeletre hivatkozik, ez azonban nem tartalmaz utalást a villanyautókra.

A Magyar Közlöny 2022.07.27-én megjelent 127. számában közzétett, a Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló 2022. évi XXIV. törvény 6. melléklete végre szabályozza a számunkra oly fontos kérdést, meghatározva, hogy a tisztán elektromos meghajtású járművek használata esetén 3 liter/100 km ESZ 95 ólmozatlan motorbenzinnek az állami adó- és vámhatóság által közzétett árával meghatározott összeg számolható el igazolás nélkül.

A tölthető hibrid járművek használata esetén igazolás nélkül elszámolható üzemanyag-fogyasztási normát a hagyományos járművekre vonatkozó üzemanyag-fogyasztási norma 70 százalékában határozták meg.

A tisztán elektromos és a tölthető hibrid járművek esetén elszámolható üzemanyag-költség tehát a mindenkori benzinártól függ. A módosítás 2022. október 1-től hatályos.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.