Főoldal » zöld rendszám » Nagykanizsán is vége a zöld rendszámos ingyen parkolásnak

Nagykanizsán is vége a zöld rendszámos ingyen parkolásnak

Nagykanizsa város közgyűlése június 30-án megszavazta a Via Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Kft előterjesztését, amelyben a zöld rendszámos járművek ingyenes parkolásának megszüntetését kérték.

A zöld rendszám 2016-os bevezetésétől kezdődően sorra számoltunk be azokról a városokról, melyek ingyenes parkolási lehetőséget biztosítottak a környezetkímélő járműveknek, ezzel ösztönözve a villanyautók elterjedését.

e-Mobi töltő Nagykanizsa külvárosában

A kedvezmény nem mindig volt teljes mértékben az önkormányzatok saját döntése, ugyanis azok a települések, melyek elektromosautó-töltő telepítésre pályáztak, a támogatási szerződésben vállalták, hogy a töltő öt éves kötelező fenntartási időszaka alatt biztosítják a parkolási kedvezményt is.

Az előterjesztésből kiderül, hogy Nagykanizsa is az ilyen városok közé tartozik, azonban a város már 2019-ben úgy döntött, hogy eláll a támogatói szerződéstől, így a zöld rendszámos járművek ingyenes parkolásának megtartására már nem kötelezi a várost a támogatási szerződés. Az előterjesztést a közgyűlés megszavazta, így szeptember 1-től a zöld rendszámos járművek tulajdonosainak is fizetniük kell a parkolásért Nagykanizsán.

A közgyűlés a parkolási díjak emeléséről is döntött, így az I. díjzónában a jelenlegi 200 Ft/óra helyett 240 Ft lesz fizetendő, kiemelt övezetben pedig 400 helyett 480 Ft lesz a parkolási díj az A díjosztályba sorolt járművek (személygépkocsi, 3,5 tonna össztömeg alatti kisteherautó, három- és négykerekű motorkerékpár és segédmotoros kerékpár). A B díjosztályba sorolt járművek (pl. autóbusz, 3,5 tonna feletti teherautó, mezőgazdasági vontató) esetében a parkolási díj az I. zónában 600 forintról 840 forintra, a kiemelt övezetben 1200 forintról 1440 forintra nő. A bérletek ára nem emelkedik, így például az éves bérlet 35.000 Ft + áfa, az övezeten belül lakók első autója pedig 4000 Ft + áfa/év díjért parkolhat a díjköteles zónában.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.