Már egymillió autó felett jár a kínai villanyautó gyár

Ahogy arról nemrég beszámoltunk, a Tesla átlépte a hárommilliós határt a legyártott autók számában, nemrég pedig azt is megtudtuk, hogy Fremont ebből két milliót készített.

Így nem volt túl nehéz a matek, de jött hivatalos megerősítés is.

Kínai tömegtermék

A Tesla sanghaji gyára 2020 januárjában kezdte meg a helyi gyártású Model 3-ak kiszállítását, majd egy évvel később, 2021 legelején csatlakozott ehhez a kínai Model Y is.

A kocsikat kezdetben csak az országon belül forgalmazták, de 2021 elején megkezdődött az európai export is. A tavalyi év során aztán Sanghaj lett az autógyártó fő export központja, Fremont már csak Dél-Koreába és Tajvanba szállít egy-egy hajónyi autót negyedévente.

A Giga Sanghaj két és fél év után, most augusztusban ért el az egymilliós mérföldkőhöz, azonban a legutóbbi, a hó elején eszközölt bővítések és átalakítások után jelenleg már évi egy millió fölött van a gyár termelési kapacitása, így akár 12 hónap alatt duplázhatnak.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.