Főoldal » elektromos autó » Gyárakat gyártó gyárak gyártása jön a napelemiparban

Gyárakat gyártó gyárak gyártása jön a napelemiparban

Meglepő, de valójában nagyon is kézenfekvő megoldással állt elő a kaliforniai Berkeley-ben működő Terabase Energy: a tömeggyártás irányába viszi el a napelemes rendszertelepítéseket.

A napelemes rendszerek gyors terjedésének egyik gazdasági magyarázata az, hogy ez az áramtermelési technológia meglehetősen rövid idő alatt sokkal-sokkal olcsóbbá vált, mint bármelyik riválisa. Ez azonban nem csak a fokozódó érdeklődést, valamint azt jelentette, hogy egy adott összegkeretből egyre nagyobb méretű napelemes rendszerek megépítése vált lehetségessé, s hogy egyre nagyobb napelemes termelőinfrastruktárák nőttek, nőnek ki a földből, hanem azt is, hogy a telepítési költségek is emelkedni kezdtek, és az iparágban alkalmazott megoldások elkezdtek a növekedési pálya ellen dolgozni.

Nem panalenként építik majd a napelemréteket (forrás: Terabase Energy)

Erre, az utóbbi pontra fókuszál az amerikai cég, amely a telepítési költségek lefaragásában látja a jövőbeli, gyorsabb boldogulás titkát. Az installálási folyamatot elemi részeire szedték, és mindent a termelékenység és a költséghatékonyság szűrőjén át vizsgálva, végül arra a nem meglepő eredményre jutottak, hogy gyökeresen változtatni kell az eddigi gyakorlaton. A mostanra szabványosított, praktikussá és kiszámolhatóvá tett telepítési munkát a Terabase szerint az automatizálás és a gépesítés felé haladva lehet és kell tovább gyorsítani.

Gyárak gyártása

A 2019-ben iparági veteránok általa alapított cég több mint 500 ügyfélnek 10 GW-tot meghaladó napelemes rendszerméretet épített már. A most bejelentett Terafab Automated Field Factory ezt a gyorsabb telepítést favorizálja. Az új üzem felgyorsítja a naperőművek installálásást azáltal, hogy egy összekapcsolt digitális és automatizálási platformot fejleszt, így csökkenti a költségeket és növeli az ilyen infrastruktúrák méretezhetőségét.

A világ első automatizált és digitális gyára, amely naperőművek építésére szolgál – összegezte a hírt  a Saurenergy International. Kevésbé cizellált megfogalmazásban a szintén kaliforniai Woodlandben elkészült egy gyárak gyártására szolgáló gyár.

A cég közlése szerint ehhez a kulcsot a napelemtelepítési módszerek modern gyári megközelítésűre cserélése jelenti, mivel ez a hagyományos módszerekhez képest duplázza a telepítési termelékenységet. Woodlandben már meg is kezdték az első gigawattos (GW) Terafab-összeszerelő sorok építését. A tervek szerint évente több mint 10 GW kapacitás legyártására-összeállítására lesznek képesek.

Az amerikai PV Magazine azt írja, hogy elképesztő áteresztőképesség és napelemes-rendszer építési sebesség érhető el a rendszerrel, mivel az éjjel-nappali működést és modularitást tesz lehetővé. Mivel a napelemes rendszereket az adott helyszínen nem panelenként, hanem ennél jóval nagyobb modulonként viszik a helyszínre. Ezeket a gyártási folyamat korábbi fázisában, az üzemben – gyakorlatilag ideális környezetben állítják össze, így csökkenthető a helyszíni telepítőkre és projektkivitelezőkre nehezedő nyomás illetve hibázási lehetőség is. A végeredmény pedig: jobb telepítési hatásfokot eredményezhet.

Erre van előre

Az Egyesült Államokban is aktuálisan zajló napelemboom az amerikai befektetők számára hasonló következéménnyel jár, mint amit Magyarországon is ismer már az iparági szektor: a felpörgött telepítési piacon nem könnyű megfelelő kivitelezőt találni, mert a telepítő cégek a teljes leterheltség és a sokszoros megrendelésállomány mellett sem könnyen találnak új, elegendő és megfelelő munkaerőt.

Az Interstate Renewable Energy Council (IREC) tavaly nyáron kiadott jelentése azt mutatta, hogy a napelemes cégek majdnem 90 százalékánál komoly problémaként jelentkezett a munkaerőhiány, a PV Magazin május elején pedig azt írta egy másik jelentésre hivatkozva, hogy az elkövetkező időszakban az ellátási láncokban és a telepítéshez igénybe vehető szolgáltatások területén jelentős visszaesés kezdődhet – az említett létszámhiány miatt.

Tehát: megoldás kell, a Terafab Automated Field Factory pedig felkínál most egyet.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »