Videó: Ki ölte meg az elektromos autót?

Egy új rovatot szeretnénk indítani, amiben a villanyautózással és a fenntartható energiatermeléssel kapcsolatos érdekes dokumentumfilmeket szeretnénk az elektromos autók iránt érdeklődők figyelmébe ajánlani.

Az első film 11 évvel ezelőtt készült és többek között megszólal benne Tom Hanks, Mel Gibson és Peter Horton is. Mi bennük a közös azon kívül, hogy mindhárman világhírű színészek? Ők már a 90-es években rákattantak a villanyautókra, mindhárman rajongtak a General Motors által EV1 néven Kaliforniában és Arizonában forgalomba hozott elektromos autóért.

Akit érdekel a villanyautózás, és szeretne tisztában lenni azzal, hogy hogy jutottunk el a villanyautók mostani virágzásához, annak a Who killed the electric car? (Ki ölte meg az elektromos autót?) kötelező anyag.

Két bónusz videó az EV1-ről:

 

EZT OLVASTAD MÁR?  Videó: Minden, amit Elon Muskról tudni akartál

Elektromos autót használsz?

 • Lisztes gábor

  az EV-1-et 1996-ban (21 éve!) kezdték gyártani az USA-ban… majd maga a GM lassan kinyírta… és elkezdődött az olajlobbi maszatolás… a technológiai fejlesztés helyett… így 20 évet veszítettek, és engedték Kínát az élre törni… az egyetlen gyártó Musk (Tesla) aki nem követte a ‘nagy’ gyártók startégiáját… de nem képes a piac keresletének elegendő autót gyártani…

 • Silver

  Igazi különlegesség volt 20 éve az EV1. Olvastam róla akkoriban a hazai szaklapokban. Szerencsére foglalkoztak a témával.
  A legkevésbé sem csodálkoztam rajta akkor, hogy maga a GM végül ezt a kísérletet rövid úton befejezte. Az akkoriban egyáltalán szóba jöhető elektrokémiai áramforrások, azaz az ólom akksi és a Ni-MH akksi, amiket aztán mind be is építettek ebbe az autóba, egyszerűen alkalmatlanok voltak erre a feladatra. Mind üzletileg mind technológiailag. És ráadásul nem is látszott, hogy továbbfejleszthető lenne.
  Nem is lett ez a két akku típus érdemben jobb azóta sem.
  Ugyan volt már akkor is Li-ion akku de még az sem volt elég kiforrott és különösen drága is volt.

  Csak egy érdekesség:
  Az EV1 második generációjának ólom akkuja kb. 600 kg és 19 kWh energiát tudott tárolni. A Tesla éppen aktuális csúcs akkuja szintén nagyjából 600 kg és kábé 100 kWh energia nyerhető ki belőle.

 • A franciák is gyártottak akkoriban elektromos autókat. Nekem egy ilyen 1997-es Renault Expressem van. Ma is jól működik, kb. 60 km-t lehet menni egy töltéssel (Ni-Cd akkupakk)

 • OK, viszont ezzel a 19kWh-s akksival is elfurikázott vagy 60 mérföldet, ami a tulajoknak elég is volt.