2020-ra 20%-os is lehet a villanyautó penetráció a Nissan szerint

Közleményben üdvözölte a francia kormány új zéró emissziós célkitűzéseit Gareth Dunsmore, a Nissan európai villanyautós részlegének vezetője. „Ahol a piaci feltételek adottak, ott biztos vagyok benne, hogy 2020-ra az összes eladott mennyiség akár 20%-a is zéró emissziós lehet, és ez csak nőni fog.” – írja Dunsmore. Ez a mai néhány százalékos arányt látva nagyon bátor állításnak tűnik, de a rutinos vezető bőven hagyott kiskapukat a menekülésre.

Egyrészt nem világszinten vagy európai szinten gondolja elérni ezt az arányt, hanem csak azokban az országokban, ahol erre megvan a piaci környezet. Itt valószínűleg elsősorban Norvégiára, illetve esetleg Hollandiára, Franciaországra és Nagy Britanniára gondolhatott. Ezekben az országokban már most olyan szinten áll az elektromos autók elfogadottsága illetve a töltésükhöz szükséges nyilvános infrastruktúra, hogy nem lehetetlen néhány éven belül elérni a 20%-os arányt az új értékesítések terén.

Ráadásul nem legalább 20%-ot, hanem akár 20%-ot („up to 20%”) említ, ami inkább felülről zárja le a vállalást, mintsem egy elérendő minimumot határoz meg. Ennek az állításnak akár már ma is megfelel Norvégia, ahol az összes márkát tekintve már most is közel járnak ehhez a szinthez az eladások.

EZT OLVASTAD MÁR?  Az Amazon is megkezdte flottájának elektromosítását

Az InsideEV’s elemzése szerint a Nissan 735.725 autót adott el a 2016-os pénzügyi évben Európában, amiből kb. 23 ezer (3,2%) volt tisztán elektromos (18.500 db LEAF és 4.500 db e-NV200). Ha minden európai országban elérnék a 20%-os részarányt, akkor az ugyanilyen volumen mellett több, mint 147 ezer villanyautót jelentene évente, ami – ha a most szeptemberben érkező új LEAF jó ár/érték arányt tud képviselni, akkor – 3 év múlva nem tűnik lehetetlen feladatnak. Mi örömmel látnánk, ha minden gyártó legalább ilyen villanyautó értékesítési arányra törekedne.

Elektromos autót használsz?