A busz, amit tölt a Supercharger

Amikor közel egy évvel ezelőtt Elon Musk arról beszélt, hogy lehetőséget lát egy elektromos és önvezető minibusz gyártására, feltehetően senkinek sem egy olyan jármű jelent meg a lelki szemei előtt, mint a képen látható sárga busz. A fénykép több kardinális kérdést is felvet bennünk: mi ez, miért van rajta Tesla embléma, és miért lóg egy Supercharger töltőn? Hiszitek, vagy sem, szó sincs arról, hogy a Tesla vezérigazgatója és csapata lejjebb adott volna a formatervezési elvárásokból a költségvetés minimalizálása végett.

1968-as Westcoaster a Superchargeren, Forrás: Electrek

A fényképen szereplő, nem kifejezetten áramvonalas felépítésű járgány egy 1968-as Westcoaster, mely szédítően gyors, 25 km/órás végsebességre képes. A busz alapvetően is elektromosnak épült, akkoriban még ólom-savas akkumulátort használva, s vélhetően nem tudott óriási távolságokat megtenni egy töltéssel. Az eredeti járművet egy amerikai illető alakította át egy projekt keretében úgy, hogy egy Model S-ből származó Tesla aksit és vezérlőegységet szerelt bele. Ennek köszönhetően lehetséges, hogy a busz a Superchargeren ténylegesen töltődik. A gyártó logója pedig már csak az elektromos sufnibusz maximális Tesla-érzetét hivatott megteremteni.

EZT OLVASTAD MÁR?  Így néz ki teljes valójában a kombivá alakított Tesla Model S
A monitoron látható, hogy a busz tényleg töltődik, Forrás: Electrek

Az európai Superchargereken gyakran látni nem Tesla autókat csatlakoztatva, melynek oka legtöbb esetben csupán a parkolóhely foglalása. Bár egyeztetések már voltak róla, egyelőre nincs olyan jármű a Teslákon kívül, mely áramot tudna felszívni a gyártó töltőiből, ezt a buszt leszámítva.

Forrás: Electrek

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.