Főoldal » zöld rendszám » Balassagyarmaton mindenkinek ingyenes a parkolás

Balassagyarmaton mindenkinek ingyenes a parkolás

Egyre több olyan település is csatlakozik az elektromos autóra váltást ösztönző városok közé, amelyekről nem is tudtuk, hogy van fizetőparkoló övezete. Ilyen Balassagyarmat is. Amint azt az e-cars.hu megírta, a hatályos balassagyarmati parkolási rendelet is felmentést ad az elektromos autók számára a parkolási díj alól. A szövegezés szerint a rendelet hatálya ugyanis nem terjed ki a „kizárólag elektromos meghajtású gépkocsira igazolás alapján”. Mivel ebből nem derül ki, hogy pontosan mi az ingyenes parkolás feltétele (milyen igazolás alapján van felmentés), ezért felhívtuk a Balassagyarmati Városüzemeltetési Nonprofit Kft-t, ahonnan a helyi közterület felügyelethez irányítottak. A közterületek és a parkolás rendjére ügyelő önkormányzati szervezeti egységtől kapott tájékoztatás szerint a tavaly felállított parkolóórák még nem üzemelnek, így egyelőre nem csak az elektromos, de a többi autónak sem kell fizetnie a parkolásért. Sajnos a parkolási rendelet értelmezéséhez nem kaptunk segítséget, így nem lehet tudni, hogy a fizetőparkolás elindításakor pontosan milyen feltételekkel vehető majd igénybe az ingyenesség a nógrádi városban. A rendelet szövege alapján azonban az a legvalószínűbb, hogy a parkolás igénybevételéhez az önkormányzatnál előbb regisztrálni kell az autót, ami a településre érkezőkkel szemben igazi kitolás. Balassagyarmat az önkormányzatok számára kiírt pályázaton egy 2×22 kW-os AC töltő telepítésére kapott támogatást.

Zöld rendszámmal ingyenes parkolást biztosító települések listája

(fotó: Sallói Bálint)
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Antalóczy Tibor

A Villanyautósok.hu alapírója és főszerkesztője, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.