Újabb elektromos kamiont mutatott be a Daimler

A Daimler újabban nem szűkölködik ötletekben, hogy miként tehetné elektromossá a teherszállítást, és az erről alkotott koncepcióit sem rest bemutatni nekünk. A tervek mellett azonban a tettek is megjelennek: a FUSO eCanter nevet viselő, rövidebb városi utakra tervezett kisteherautó a legelső, teljes mértékben árammal meghajtott teherautó, mely sorozatgyártásba került, és néhányuk már szolgálatba is állt New Yorkban.

Daimler eCanter

A Tokyo Motor Show újabb Daimlerrel szolgált számunkra. A gyártó Mitsubishi Fuso Truck divízióján belül készítették el az E-Fuso Vision One nevű bemutatóautót, mely méretben és hatótávolságban is messze túlszárnyalja elődjét. Az új elektromos kamion 23,26 tonna össztömegű, azaz 8-as besorolású, és 11,11 tonnányi terhet képes cipelni, ami csak 1,8 tonnával marad el dízeles társának teherbírásától. Egy töltés 350 kilométernyi vezetést tesz lehetővé, s ezt egy 300 kWh-s akkucsomag biztosítja. A nagyobb rakodótér és hatótávolság arra enged következtetni, hogy az eCanterrel ellentétben ez a jármű nagyobb árumennyiségű, városon kívüli, távolsági teherszállítás feladatát fogja betölteni, amennyiben gyártásra kerül.

Daimler Vision One

Az elektromos teherautók kapcsán kiélezett versenynek lehetünk tanúi a gyártók között. A Tesla éppen a napokban tervezi lerántani a leplet az e-kamionjáról, de korábban már a Cummins is megmutatta a nyilvánosságnak az AEOS nevű, alig 140 kWh-s akkumulátorral felszerelt járművét, a Volkswagen pedig egy kisteherautót, az e-Craftert indította el az elektromos áruszállítás versenyében. Arról egyelőre csak találgatni tudunk, hogy melyik áll a legközelebb a gyártáshoz, és melyiknek lesz olyan alacsony a tonnakilométerre jutó költsége, hogy népszerű is legyen a mindennapos teherszállítás során.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.