auto
2024. 02. 26. hétfő

Lehet, hogy elsőre túlzónak tűnik a címben használt „legfontosabb” jelző, de semmi esetre sem céltalan. A hétvégén beüzemelt és mától használható töltő ugyanis az M5-ös autópálya mentén biztosítja az ország észak-déli bejárhatóságát, elektromobilitás szempontjából is összekötve az Alföld déli megyéit a fővárossal. Az új töltőt ugyanis Kecskeméten, a Four Points by Sheraton szálloda előtti parkolóban avatták fel, ami nagyjából félúton (vagyis 110 km-en belül) található Szeged, Hódmezővásárhely, Orosháza és Békéscsaba, illetve Budapest között, de a három szabványt támogató DBT töltő segítségével akár Bajáról is el lehet végre jutni a fővárosba.

(fotó: Lázity György)

De nem csak azért ez a legfontosabb töltő ma az országban, mert egy óriási térséget kapcsol be a villanyautózás vérkeringésébe, hanem mert olyan autók számára is lehetővé teszi Budapest és környékének elhagyását, amelyekkel eddig az ország keleti és dél-keleti megyéibe igazi kalandtúra volt eljutni. Az Alföld eddigi legfontosabb töltője, a szolnoki villámtöltő ugyanis csak CHAdeMO rendszerű autók (Nissanok, Kiak, adapterrel Teslák, stb.)  számára biztosít töltési lehetőséget, ami a CCS csatlakozóval szerelt BMW-k,  Volkswagenek és Hyundai-ok számára semmilyen értékkel sem bír. A most átadott töltőn azonban már az említett CCS szabványú autók is gyorsan utántölthetők.

(fotó: Lázity György)

A töltő a portán elkérhető kártyával indítható, használata egyelőre ingyenes, de a parkolásért fizetni kell. A parkoló használati díja az időtartamtól függetlenül 1500 Ft/alkalom. A szálloda vendégeinek a parkolás és a töltés is ingyenes. Az 50 kW-os DC ágon lévő CHAdeMO és CCS csatlakozó egyszerre persze nem használható (mint ahogy máshol sem), de a DC töltéssel egyidőben a Type2 csatlakozón 43 kW-os AC töltés vételezhető. A szálloda, és így a töltő az M5-ös autópálya Kecskemét-nyugat lehajtójától mindössze 2 km-re található. A beruházás a szálloda és az MVM Partner Zrt. közös beruházásaként jött létre.

(fotó: Lázity György)

Gál József alpolgármester úr a villanyautósok kérdésére elmondta, hogy a város a közeljövőben kezdi meg a tervezett 8, egyenként, 2×22 kW-os AC töltő telepítési munkáit. Első körben a már ismertetett helyszíneken 4, második körben jövő év végéig további 4 ütemezésben.

Antalóczy Tibor

A Villanyautósok.hu alapítója és főszerkesztője, e-mobilitás szakértő. 2014 óta elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.