KITÖLTÖTTED MÁR?

Segíts, hogy még jobb tartalmat készíthessünk!

Ünnepel a BMW: százezer darab i3 és új energiatároló üzem

Nem akármilyen mérföldkőhöz érkezett a BMW: tegnap gyártotta le a százezredik darabot az elektromos autózás egyik úttörőjének számító, és a mai napig népszerű i3-as modellből. A különleges alkalmat a német gyártó dolgozói a lipcsei telephelyen ünnepelték, ahol az i3-ból jelenleg napi 120-nál is több készül. Az üzem az i8-as gyártásának is az otthona, a tavalyi évben az 26 631 darab i3-as mellett i8-ból is készült 2783 darab.

BMW i3 gyártás közben, Forrás: Motor Talk

Az igazi szenzációt azonban nem a BMW modellek gyártási mutatói jelentették, hanem az új energiatároló létesítmény megnyitása, mely régi i3-asok akkumulátoraiból épül fel. Korábban már volt egy hasonló projektje a német gyártónak, akkor Hollandiában használtak BMW akkukat egy 2,8 MWh-s tároló üzemeltetésére, most pedig a BMW Battery Storage Farm Leipzig nevet viselő energiatároló a helyi megújuló energiaforrások által generált árammal fogja biztosítani a hálózat biztonságát. A rendszerbe 700 akkucsomag illeszthető be, ebből jelenleg 500 van használatban. Egyelőre még nem áll rendelkezésre sok használt akku, hiszen viszonylag új, néhány éves autókról beszélünk, így a tároló néhány használt és több új aksi keverékét használja, azonban amint lehetővé válik, bővülni fog a használt akkumulátorok száma.

A lipcsei energiatároló

Az ilyen jellegű beruházások kezdenek egyre népszerűbbé válni az autógyártók körében. Néhány nappal ezelőtt a Mercedes-Benz jelentette be, hogy az elektromos Smart autók 3000 darab akkumulátorából épít energiatárolót, de a hasonló kezdeményezésekben élen járó Tesláról, vagy a Nissanról sem szabad megfeledkezni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.