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
auto
2024. 04. 19. péntek

A koronavírus hatása a villanyautó gyártásra

egyéb

Decemberben érkeztek az első hírek a korábban ismeretlen 2019-nCoV koronavírus járvány kitöréséről, Kína Hubei tartományában, Wuhan nagyvárosában. Az Egészségügyi Világszervezet január végén hívta fel a figyelmet a nemzetközi egészségügyi helyzet súlyosságára. Kínában jelentős méretű lezárt övezeteket alakítottak ki. A koronavírus következményei egyre inkább megjelennek a gazdaságban, és a számos kínai autóipari beszállító miatt komoly kihívásokat jelent az elektromos autók gyártásban is. Az elektroauto-news.net portál foglalta össze, milyen nehézségeket okoz az egyes gyártóknak a járvány.

A Tesla Giga Shanghai a veszélyes területen helyezkedik el

Alighogy megkaptuk a híreket a Tesla kínai üzemében a gyártás felpörgetéséről, valamint arról, hogy az első negyedéves termelést már le is kötötték a vásárlók, megkezdődött a járvány, ezért a Tesla gyárában is meghosszabbították a kínai újév miatti üzemszünetet, a jelenlegi tervek szerint február 10-én indulhat újra a termelés. A nem tervezett kiesés veszélybe sodorhatja a Tesla félmillió autós 2020-as terveit és késleltetheti a Model Y gyártásának kínai megkezdését.

Forrás: Tesla (Model Y premier)

A Fiat-Chrysler (FCA) esetében európai gyárleállás is bekövetkezhet

Bár a Fiat-Chrysler eléggé el van maradva az elektromobilitás területén, mégis érdemes odafigyelni arra a tényre, hogy az európai gyárak termelése is veszélybe kerülhet a kínai beszállítók leállása miatt, hiszen ez bármelyik gyártó számára problémát jelenthet. Az FCA négy olyan beszállítóval dolgozik, akik Kínában kénytelenek voltak leállítani a termelést, a négy közül az egyik annyira kritikus, hogy Európában is gyárleállást eredményezhet, ha a kínai szállítmányokat nem sikerül még februárban újraindítani. A Fiat-Chrysler munkatársai keresik az alternatív beszállítókat, ez azonban nem megy egyik napról a másikra, hiszen az új alkatrészeket el kell látni a szükséges tanúsítványokkal, mondta Mike Manley vezérigazgató.

A Volvo másik beszállítóra összpontosít

A Volvonál a hibrid járművek gyártását veszélyezteti a koronavírus, mivel a Volvo a kínai CATL és a dél-koreai LG Chem beszállítóktól vásárolja a lítium-ion akkumulátorokat. A járvány kitörésekor a Volvo igyekezett a megrendeléseit a koreai LG Chem-re összpontosítani. Hakan Samuelsson, a Volvo vezérigazgatója elmondta, hogy azért létfontosságú, hogy több beszállítóval is szerződést kössenek, hogy hasonló esetben biztosítva legyen az alkatrész utánpótlás, hiszen a elengedhetetlen számukra a biztonságos akkumulátor ellátás, ha tartani szeretnék a 2020-ra kitűzött célokat.

Volvo XC40 Recharge

Német gyártók is meghosszabbítják a kínai újévet

A német autógyártók a Teslához hasonlóan egy héttel, február 9-ig meghosszabbítják a kínai újévi ünnepeket a Kínában lévő üzemeikben. A BMW három gyárat zárt be Shenyang városában. A három üzemben körülbelül 18 000 alkalmazott dolgozik. A német autógyártók éves nyereségüknek körülbelül egyharmadát Kínában érik el, így egy elhúzódó járvány jelentős pénzügyi veszteségeket eredményezhet számukra.

A BMW, Mercedes-Benz és Volkswagen csoport gyárait egyaránt veszélyeztetik az FCA-hoz hasonló alkatrész-ellátási nehézségek, hiszen mindannyian számos kínai beszállítóval dolgoznak együtt. Mindhárom gyártónál érintheti az alkatrész hiány az elektromos autók gyártását is. A Volkswagen csoportnál az Audi Peking munkatársait érinti a koronavírus, náluk február 17-ig otthonról dolgoznak azok a munkatársak, akik esetében ez lehetséges. A kínai alkalmazottak esetében felfüggesztik az országon belüli és a külföldi üzleti utazásokat is.

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.