A plug-in hibridek menthetik meg a Volvot a bírságtól

Sorozatban a hatodik éve állít fel értékesítési rekordot a Volvo, 2019-ben világszerte összesen 705 452 autók adtak el a svédek, több mint 63 ezerrel többet, mint egy évvel korábban. A növekvő eladások egyik összetevője a megállíthatatlanul fokozódó kereslet a plug-in hibrid modellek iránt: a hamarosan piacra kerülő XC40 Recharge Plug-in Hybrid T5 típussal az autógyártó palettájának hibridizációja teljessé válik, azaz valamennyi megvásárolható modell választható lesz konnektoros hibrid meghajtással. Tavaly 45 933 darab eladott Volvon volt töltőcsatlakozó, ami majdnem 23%-os növekedés 2018-hoz képest. Habár a PHEV-ek még mindig csak körülbelül 6%-os arányt képviseltek az éves eladásból, akadt olyan hónap, amikor az Európában értékesített példányok 18%-át a tisztán elektromos módban is vezethető járművek adták. A keresletre reagálva a Volvo bővíti gyártókapacitásait, és úgy számol, hogy 2020-ban minden ötödik eladott autó plug-in hibrid lesz. A legnépszerűbb hibrid modellek a V60 és az S60 voltak.

Carla De Geyseleer, a márka pénzügyi igazgatója azt nyilatkozta, hogy a konnektoros hibridek eladásainak növekedését látva teljesen biztos benne, hogy a Volvo meg tud felelni az EU szén-dioxid-kibocsátási kritériumainak, és nem kell büntetést fizetnie idén. Pedig a PA Consulting információi szerint a vállalat egyike volt annak a tíz autógyártónak, amelyek flotta szintű átlagos emissziója 2016 és 2018 között növekedett, igaz arról nincs adatunk, hogy 2019-ben menyire sikerült ezt visszafordítani. A későbbiekben viszont sokkal könnyebb dolga lesz a gyártónak, hiszen még az idén megérkezik legelső tisztán elektromos modellje, az XC40 Recharge Pure Electric T8, 2025-ig pedig további négy villanyautót dob piacra a Volvo. Az XC90 teljesen elektromos változata biztosan köztük lesz.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.