Felpörgeti az elektromos hajtásláncok gyártását a BMW

Az elektromos meghajtású járművek iránti fokozódó kereslet miatt a tervezettnél korábban bővül a gyártási kapacitás és nő a munkaerő létszáma a dingolfingi létesítményben, ahol a tisztán villanyos és plug-in hibrid modellek hajtásláncának alkatrészei készülnek – írja a BMW. Az értékesítési tendenciát látva az autógyártó úgy számol, hogy a magasfeszültségű akkumulátorokhoz szükséges modulokból legalább a duplájára lesz igény annak, ami az előző évben le lett gyártva, és a villanymotorok számának tekintetében is jelentős növekedés várható.

Az elektromos hajtáslánc-termelés dingolfingi kompetencia központjának területe a jelenlegi 8000 négyzetméterről 80 000-re nő a jövőben, az itt dolgozók száma pedig már az év végéig több mint 1400 főre emelkedik a mostani 600-ról. Középtávon körülbelül 2000 dolgozó foglalkozik majd a villanymotorok, akkumulátor-modulok, és akkupakkok összeszerelésével Dingolfingban.

Az alkatrészgyár mellett autógyár is működik az alsó-bajorországi helyszínen, jelenleg itt épülnek az 5-ös és 7-es sorozat PHEV-jei, de az iNEXT is itt kerül gyártásba 2021-ben a vállalat ötödik generációs elektromos hajtásrendszerével. A Dingolfingban előállított hajtáslánc-elemek nem csak az itt születő autókba, hanem világszerte más BMW-gyárakba is eljutnak.

A BMW 330e, X5 xDrive45e, és X3 xDrive30e plug-in hibridek, valamint a tisztán elektromos MINI Cooper SE bevezetésével 12-re nőtt a vállalatcsoport portfóliójáról választható elektromosított személygépkocsik száma, melyekből összesen több mint félmillió példány rohangál az utakon világszerte. 2020-ban újabb modellek várhatók, a hibridek közül az X1, a kibocsátásmentes hajtásláncúak közül pedig az iX3. 2023-ra már 25 különböző BMW-ben lesz villanymotor.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.