Sofőr nélkül ment 370 kilométert egy Nissan LEAF

370 kilométert tett meg közúton majdnem teljesen önállóan egy első generációs Nissan Leaf az Egyesült Királyságban. A japán vállalat cranfieldi műszaki központjától a sunderlandi autógyáráig tartó úton két mérnök gyűjtötte az adatokat a villanyautó működéséről, akik kizárólag akkor vették át az irányítást a mesterséges intelligenciától, amikor a járművet a töltőállomásokhoz kormányozták. Erre négy alkalommal került sor az utazás során, minden bizonnyal a teljes önvezetéshez szükséges szoftverek és hardverek energiaigénye miatt, hiszen alapvetően a 30 kWh-s aksi közel 200 kilométerre elegendő hatótávot biztosítana, így akár egy, vagy két töltés is elegendő lenne. Arról sajnos nem tett közzé adatot a projektért felelős HumanDrive, hogy mennyi idő alatt sikerült teljesíteni a távot, mekkora átlagsebesség és fogyasztás mellett.

A brit kormány által támogatott, és a Nissan Europe által vezetett konzorcium bemutatója volt az eddigi leghosszabb és a legösszetettebb önvezető technológiai projekt az országban – a GPS-szel, radarral, LIDAR-ral, és kamerákkal felszerelt LEAF-nek körforgalmakkal, autópályával, valamint teljesen jelöletlen, a rendszer számára támpontként szolgáló útburkolati jel és járdaszegély nélküli utakkal is meg kellett birkóznia.

A szakértők közel 30 hónapon át dolgoztak az önvezető rendszer „betanításán”, mely a betáplált adatok alapján képes önállóan döntést hozni a forgalomban. A projekt lebonyolítása nem volt olcsó, a kormány és a kilenc partner összesen 13,5 millió fontot, azaz több mint 5,3 milliárd forintot tett félre erre a célra, ám a résztvevők szerint ez a sikeres, balesetmentes kivitelezés létfontosságú volt ahhoz, hogy a döntéshozók magabiztosabban dönthessenek a későbbiekben a sofőr nélküli járművek forgalomba helyezéséről.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.