Négyszáz villanyautóval indul új autómegosztó Bécsben

Az osztrák fővárosban is elindítja tisztán elektromos autómegosztó szolgáltatását a GreenMobility, a tervek szerint 2020 második felében már 400 villanyautóhoz férhetnek hozzá azok az ügyfelek, akik saját autó helyett inkább a közösségi közlekedés ezen módját választanák. A dán vállalat jelenleg Koppenhágában, Aarhusben, és Osloban működik, de január közepén nagyszabású európai terjeszkedést jelentett be, mely során Göteborgban, Malmöben, Antwerpenben, és később más belgiumi városokban is megjelenik zöld-fehér színű Renault Zoeival. Bécs ekkor még nem szerepelt a listán, így nem kizárt, hogy hamarosan más, eddig nem említett európai nagyvárosokból is hallhatunk felőle.

A majdnem kétmillió főt számláló Bécsben a GreenMobility Ausztria legnagyobb autóklubjával, az ÖAMTC-vel társul, mely a fővárosban és Grazban egy 315 elektromos robogóból álló járműmegosztó platformot üzemeltet. Az aláírt szándéknyilatkozat szerint a két cég egyetlen integrált mobilitási szolgáltatásba szervezi az autó-, illetve a robogómegosztó programokat, így az utasok könnyedén választhatnak a számukra megfelelő közlekedési eszközök között. A későbbiekben az erőforrásaikon és szakértelmükön is osztoznak, és közösen dolgoznak majd új innovatív városi közlekedési megoldásokon.

A GreenMobility percdíj-alapú car-sharing szolgáltatása ezen felül bekerül a bécsi tömegközlekedés hivatalos applikációjába, a WienMobilba, ahol 160 000 felhasználó foglalhatja le a villanyautók valamelyikét.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.