400 töltőnél jár az Electrify America

Az Electrify America gyakorlatilag az Európában kiépülőben lévő Ionity ultragyors töltőhálózat amerikai testvére. A cég fő részvényese a Volkswagen csoport, amely a dízelbotrány miatti kárpótlásként kezdett villanyautó töltőállomás telepítésbe az Egyesült Államokban és Kanadában.

Az Ionity és az Electrify America hálózatokban nem csak az a közös, hogy német autógyártók fizetik a töltőtelepítést, hanem az is, hogy villanyautóval átjárhatóvá tesznek egy kontinenst és (részben) 350 kW teljesítményű töltőkből áll a hálózat. 2020 elején mindkét projekt körülbelül 50%-os készültségnél jár, Európában az első hullámban tervezett 400 töltőpontnak valamivel több, mint fele üzemel már, Amerikában pedig most jelentették be, hogy 2 év alatt elkészült a 400. töltőállomás a tervezett 800-ból. A 400 állomáson összesen 1700 töltőfej áll a villanyautósok rendelkezésére.

Electrify America töltőállomás 2 db 350 kW CCS, 5 db 150 kW CCS és egy 50 kW CHAdeMO csatlakozóval (forrás: Plugshare)

Míg Európában 4-6 elektromos autó tölthető egyszerre egy Ionity töltőállomáson, és minden csatlakozó képes a 350 kW maximális teljesítményre, addig az Electrify America töltőállomásokon a töltőknek csupán negyede tudja a 350 kW teljesítményt, többségük csak 150 kW-os töltést kínál, ezen kívül minden állomásra került legalább egy 50 kW teljesítményű CHAdeMO töltőcsatlakozó is a CCS töltők mellé, így nem mondanak le jelenleg a forgalomban lévő autók feléről, ami valószínűleg gyorsítja a projekt megtérülését.

Az Electrify America töltőknél a maximális töltési teljesítménytől függ a percdíj és a töltőn felejtett autót is percdíjjal büntetik.

Talán épp a racionálisabb telepítéssel elért költségcsökkentésnek köszönhető, hogy barátságosabb a töltők árazása, mint az európai 280 Ft/kWh. Az Electrify America töltőinél ugyanis a maximális töltési teljesítménytől függően változó percdíjért tölthetnek az autósok, így a legtöbb autótípus 60-150 Ft/kWh közötti áron kapja az áramot.

CHAdeMO csatlakozós Kia Soul tölt az Electrify America töltőjén (forrás: Plugshare)
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.