Főoldal » elektromos autó » Utánfutó akkumulátorokkal a hatótávpara ellen?

Utánfutó akkumulátorokkal a hatótávpara ellen?

Egy párizsi start-up vállalat utánfutó akkumulátorokkal oldaná meg azon villanyautósok problémáját, akik a nem elégséges hatótáv miatt időigényes, többszöri töltésre kényszerülnének egy-egy hosszabb útjuk során. Az EP Tender elsősorban azokon az útvonalakon kínálna akkubérlési lehetőséget, melyek ünnepekkor, illetve vakációs szezonban a legforgalmasabbak – itt lehet szükségük ugyanis plusz kapacitásra a kis méretű aksival rendelkező autósoknak.

A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy akik azért nem vásároltak eddig elektromos autót, mert évi néhány alkalommal megtesznek egy több száz kilométeres utat, és forr bennük a hatótávpara, most már azok is megtehetik – ráadásul elegendő egy olcsó, kis hatótávolságú villanyautó a napi ingázáshoz, hiszen ha nagy távolságot kell leküzdeni, akkor ott a start-up utánfutója. Az elképzelés tehát hasonló, mint a kínaiak által nagyban támogatott akkucserés/akkubővítéses megoldás, azzal a különbséggel, hogy a franciák esetében a bérelt aksit nem az autó aljába szerelik be, hanem a vonóhorogra kötik.

Forrás: EP Tender

Az EP Tender eredeti ötlete a fosszilis alapú hatótávnövelő utánfutó volt, amit egyébként meg is csinált a csapat – jelenleg húsz Renault Zoe és Kangoo Z.E. működik hibridként ezzel a módszerrel. A lítium-ion akkumulátorok árának drámai zuhanása viszont technológiaváltásra ösztönözte a start-upot. Úgy számolnak, hogy egy 65 kWh-s utánfutót 10 000 eurós költségen le tudnának gyártani, s 2024-re már profitábilis lehetne a cég 60 000 ügyfél és 4150 bérelhető akkus pótkocsi mellett. Egy bérlés maximum 34 euróba kerülne a felhasználóknak.

Forrás: EP Tender

A dolognak számos hátulütője van, az EP Tender jelenleg azon dolgozik, hogy ezeken javítson. Az állítólag már megoldott, hogy a kiegészítő akkumulátorok menet közben tudják szolgáltatni az áramot az autóba, ámde jelenleg nagyon kevés elektromos modell kapható a piacon, mely egyáltalán alkalmas a vontatásra. A franciák szerint ez 2022-re megváltozhat, s tárgyalásokat is kezdeményeztek a Renault-val és a PSA Csoporttal, hogy gyárilag szereljék fel a vonóhorgot és a szükséges csatlakozókat villanyautóikra. Addig is 600 euróért kínál utólagos átalakítást az EP Tender. Kiemelten fontos megoldani továbbá az aerodinamika kérdését, ezért a tervezők jelenleg is a légellenállás minimalizálásán dolgoznak. Merthogy ugyebár nincs sok értelme több aksit cipelni, ha a vontatással elhasználjuk azt az energiát, amit belőle nyerünk. A kocsik kerekein is javít a csapat, hogy senkinek se okozhasson problémát a tolatás.

Forrás: EP Tender

Az alkotók szerint a koncepciójuk legnagyobb előnye, hogy nem kell milliókat költeni akkucserélő állomások kiépítésére. Ameddig pedig nincsenek kibérelve az aksik, csatlakoztatni lehet őket a hálózatra az akkumulátoros energiatárolás számtalan előnyének kiaknázásához.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.