Ingyenes elektromos buszjárat indult Madridban

Bárki által ingyenesen használható, kizárólag tisztán elektromos buszok által kiszolgált útvonalat indított a városi tömegközlekedést üzemeltető Empresa Municipal de Transportes (EMT) Madridban, a vállalat a spanyol főváros önkormányzatával közösen így próbálja népszerűsíteni a tiszta mobilitást a városlakók körében. Az úgynevezett Línea Cero járat tíz villanyos Irizar buszból áll, melyek Madrid ütőere, a Gran Vía környékén szolgálják majd ki az utasokat, az Atocha pályaudvar és a Moncloa csomópont között, mintegy 32 közbenső megállóval szétterülve a település forgalmasabb részein. Az elektromos buszok ma délután tették meg legelső útjukat a vonalon, utána pedig hétköznapokon 6-7 percenként, szombaton és ünnepnapokon pedig 10 percenként, reggel 7 és este 11:30 között közlekednek majd. Egy másik, hasonlóan ingyenes és elektromos útvonal márciusban indul, Argüelles és a Puerta de Toledo között. Bővebb részletek az EMT honlapján olvashatók.

„Egy olyan kezdeményezésnek vagyunk szemtanúi, amivel Madrid megőrizheti úttörő szerepét egy olyan tömegközlekedési rendszer szolgáltatásával, amely minden nap polgárok milliói számára garantálja a fenntartható és tiszta mobilitást. Ezen intézkedés bevezetésével láthatóvá válik a madridi emberek elkötelezettsége a városuk iránt, és az, hogy mennyire hozzá tudnak járulni a levegőminőség javulásához és Madrid példaképpé válásához más városok számára azzal, hogy ilyen alternatíva mellett inkább otthon hagyják autóikat” – nyilatkozta Luis Martínez-Almeida polgármester a Línea Cero megnyitóján.

A spanyol buszgyártó ieBus elnevezésű járművei 12 méter hosszúak és összesen 75 utast tudnak egyszerre szállítani, ebből 28-at ülve. A 230 kW-os villanymotorhoz körülbelül 200-250 kilométerre elegendő energiát szolgáltat a 350 kWh-s lítium-ion akkucsomag, így akár 17 órán keresztül is folyamatosan működhetnének töltés nélkül a buszok egy Madridhoz hasonló, dugókkal tarkított nagyvárosban.

EZT OLVASTAD MÁR?  Döntött az európai bíróság, durva dízelautó-tiltások jöhetnek

Elektromos autót használsz?