HALLASSUK A HANGUNK!

Írd alá Te is a GEVA (Global EV Alliance) nyilatkozatát!

Itt az elektromos Citroën, amit nemcsak a városba terveztek

A tisztán elektromos hajtáslánc befogadására is alkalmas, B-, és C-szegmens számára tervezett Common Modular Platform (CMP) 2018-as bevezetése egy teljesen új világot nyitott ki a PSA Csoport előtt: ez tette lehetővé, hogy új generációs modelljei villanyautóként is megjelenhessenek, függetlenül attól, hogy a jármű a Peugeot, Citroën, DS, vagy az Opel/Vauxhall márkajelzését viseli.

A francia autógyártó konszern az utóbbi időkben látványosan felgyorsította elektromobilitási offenzíváját, ami elsősorban az EMP2 padlólemezes kisteherautók és mikrobuszok kínálatában érhető tetten, de azért a személyautók között is lehet válogatni: a DS-nek ott a 3 Crossback E-Tense, a Peugeottól a e-208-as és e-2008-as villanyautókat lehet hazavinni, az Opelnél pedig egyelőre a Corsa-e modellel kell beérni, de hamarosan elérhetővé válik a nemrég bemutatott Mokka-e is.

A sorból a Citroën lóg ki, melynek villanyautós táborát egyedül a városi keringésre épített C-Zero erősíti (de ezt a modellt is még Mitsubishi i-MiEV néven ismertük 10 évvel ezelőtt), ehhez csatlakozik majd az Ami névre keresztelt törpeautó, ami szintén nem fogja tömegek igényeit kielégíteni. Magyarán a gyártónak szüksége lenne egy szélesebb körben használható villanyautóra. Ezt a szerepet öltené magára az ë-C4.

Az új C4-es a vállalat kompakt ferdehátúinak 10. generációját képviseli, amely immáron 92 éves hagyománnyal rendelkezik. A legelső C4-es 1928-as bevezetése óta több népszerű modellt is piacra dobott a Citroën, melyekből összesen közel 12,5 millió példányt adott el. A divat persze most is felülírja az általánosnak vélt besorolást, hiszen már a sorozat előző tagja, a C4 Cactus is inkább a crossover karosszéria-kialakítást követte, és ez a vadonatúj C4-esnél sincs másképp – a tágasabb, terepjárósabb forma gyaníthatóan több vásárlót fog vonzani.

Az alváz megemelésével a szemmagasság 1,22 méterre került, amelyhez 4360 mm-es hossz, 1800 mm-es szélesség, 2670 mm-es tengelytáv, és 1525 mm-es autómagasság társul. A csomagtér szempontjából ez azt jelenti, hogy 380 liternyi cuccot kényelmesen be tudunk pakolni a csomagtartóba, de ha ez nem elég, akkor a hátsó ülések ledöntésével akár 1250 liter is rendelkezésre állhat.

A hagyományos C4 és az elektromos ë-C4 között dizájnban semmiféle különbség nem látható, a villanyautó még a hűtőrácsokat is megtartotta, kedvezve a hagyományosabb külsőt preferáló vásárlóknak. A dizájn egyébként egyáltalán nem mondható egyszerűnek, különösen a V-alakú LED fényszórók és hátsó lámpák miatt, amik egy igazán erőteljes, szigorú karaktert adnak az autónak.

Az elektromos hajtáslánc azt hozza, amire számítottunk az unokatestvérek specifikációit ismerve, azaz a villanymotorból 100 kW (136 lóerő) teljesítmény és 260 Nm azonnali nyomaték érhető el, bár a Sport módban elérhető 9,7 másodperces 0-100-as gyorsulás némileg elmarad a többi modell eredményétől. A sebesség 150 km/h-n tetőzik. Az akkumulátor bruttó kapacitása 50 kWh, ami WLTP ciklus szerint mérve 350 kilométeres hatótávot biztosít.

DC hálózaton a töltés maximálisan elérhető teljesítménye 100 kW, sebessége pedig 10 kilométer percenként, így nagyjából fél óra szükséges ahhoz, hogy 80%-os töltöttséget érhessünk el. AC-n alapfelszereltséggel körülbelül 7,5 órával kell számolni, de ez 5 órára rövidíthatő az opcionális 11 kW-os háromfázisú fedélzeti töltővel.

A Citroën tervezői nemcsak a külső, hanem az utastér megrajzolásának is új irányból indultak neki. Kifejezetten érdekes látványt nyújt a 10 colos érintőkijelző, melyen például a multimédiát, telefont, légkondit, és navigációt lehet elérni, akár hangalapú vezérléssel is. Az autóban húszféle vezetéstámogató rendszer kapott helyet.

Az sajnos nem derült ki a sajtóanyagból, hogy mikortól válik rendelhetővé a Citroën ë-C4, de remélhetőleg ősznél tovább nem kell rá várni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.