HALLASSUK A HANGUNK!

Írd alá Te is a GEVA (Global EV Alliance) nyilatkozatát!

Greenpeace: Paks2 helyett a megújulókat kellene támogatni

Az elektromos autók annyira környezetbarátak, amennyire a gyártásuk és üzemeltetésük során felhasznált áramot környezetbarát módon termelik. Magyarország jó helyzetben van az energiamixünket az Európai Uniós átlaghoz viszonyítva, ennek fő oka elsősorban az, hogy áramtermelésünk jelentős részét a paksi atomerőmű biztosítja. Paks2, a tervezett új atomerőmű már évek óta napirenden van. A Greenpeace ma sajtóközleményt adott ki, ugyanis a kormányzati kommunikáció szerint ma tervezik az építési engedélyt benyújtani.

A Greenpeace közleménye két fontos tényezőre hívja fel a figyelmet. Egyrészt a beruházás az eredeti tervekhez képest jelentős késésben van, ami a tervezett költségvetéshez képest komoly növekedést eredményezhet. A költségek növekedése pedig vagy az áramár növekedését vagy az építkezésre fordítandó adóforintok növekedését okozza majd. Mindkét esetben az ország lakossága fizeti majd meg a felárat.

Az EU-ban csökken az atomenergia aránya (forrás: Greenpeace/World Nuclear Industry Status Report 2019)

A szervezet másik fontos szempontja, hogy az atomerőmű építése szembe megy az Európában és világszerte egyaránt tapasztalható trendekkel. Más országok (a szén mellett) az atomenergia arányának csökkentésére és a megújuló energiatermelés fejlesztésére törekednek, miközben Magyarországon 2006-tól nem adtak ki építési engedélyt új szélerőmű építésére. Bár a napelemes kapacitások hazánkban is jelentős mértékben növekedtek az elmúlt években, ez a trend még elmarad az elvárhatótól.

A Greenpeace az alábbi kérésekkel, javaslatokkal fordult a kormányhoz:

  • Tegye lehetővé újra a szélerőművek engedélyeztetését Magyarországon.

  • Csökkentse a napelemek és napelemes rendszerek áfáját 27%-ról a kedvezményes 5%-ra.

  • Csökkentse a napelemeket sújtó, magas környezetvédelmi termékdíjat legalább az uniós szintre, és vonja vissza a háztartási erőművekre vonatkozó elosztói teljesítménydíjat.

  • Kedvezményes hitelekkel támogassa a lakosság napenergiás beruházásait.

  • Biztosítson gyors, egyszerű ügyintézést, lakossági tanácsadást a zöld energetikai beruházásokra.

  • Tegyen elérhetővé érdemi támogatási programokat, ösztönzőket energiahatékonysági és -takarékossági beruházásokra.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.