Változások a Shell villámtöltőin

2020 július elseje jelentős mérföldkő a magyarországi villanyautósok életében. Hatályba lép ugyanis az új elektromobilitás törvény, amely számos előírást tartalmaz a töltőpontok üzemeltetői, valamint az elektromobilitás szolgáltatók számára. Többek között távolról (weboldalon vagy alkalmazásban) ellenőrizhetőnek kell lenni a töltőoszlopok aktuális állapotának, valamint a töltést követően kiállított számlán fel kell tüntetni a felhasznált áram mennyiségét. A változásokról alábbi cikkünkben részletesen is beszámoltunk.

Magyarországon a Shell jelenleg két Shell Recharge töltőponttal rendelkezik. Az M7-es autópályán Székesfehérvárnál (a Balaton felé vezető oldalon, de mindkét irányból megközelíthető helyszínen), valamint az M3-as autópályán a Gelej pihenőnél (a Debrecen felé vezető oldalon, a másik irányból csak jelentős kerülővel megközelíthető). A szolgáltatás előző év végi bekapcsolását követően a teszt üzem során a töltőoszlopok használata ingyenes volt, később pedig – Shell magyarországi piacra lépésének dátumára emlékezve – 1925 Ft volt a töltési díj (függetlenül a töltési időtől és a felhasznált energiától).

Shell Recharge töltőpont az M7-es autópálya mellett Székesfehérvárnál

A törvényi változásoknak megfelelően 2020. július 1-től változik a töltés díjszabása és a töltőoszlopok használta. A villanyautósok holnaptól a Mobiliti applikációján keresztül vagy Mobiliti ügyfélkulccsal indíthatják el autójuk töltését. A töltőpontokon lehetőség van regisztrációt nem igénylő eseti töltésre is, valamint roaming partnereken keresztül is működik a szolgáltatás.

EZT OLVASTAD MÁR?  Észak-Amerikában is hivatalos szabvány lett az európai Type2-es csatlakozó

Mindkét Shell helyszínen 50kW DC és 43kW AC töltésre van lehetőség, melyeknél a töltési díj egyaránt 150 Ft/kWh a Mobiliti ügyfelek számára. Az új fizetési rendszer bevezetését követően a Shell shopban már nem lehet fizetni a töltésért. 

A változásról az ügyfeleket a Shell Recharge töltőoszlopokon elhelyezett új használati útmutatót is tájékoztatja. A Mobiliti és a Shell együttműködés a magyar villanyautósok számára előnyös, hiszen nincs szükség egy új alkalmazás telepítésére vagy RFID kártya igénylésére, a két Shell Recharge töltő azzal az alkalmazással használható, amivel a villanyautósok többsége már jelenleg is rendelkezik, hiszen ez indítja országszerte a Mobiliti és e-Mobi több száz töltőpontját.

Elektromos autót használsz?