Napelemes teherautóval kísérletezik a MAN

Kereskedelmi járművekre telepített napelemes rendszerek közös tesztelését jelentette be a Sono Motors és a MAN Truck&Bus. Az aláírt szándéknyilatkozat szerint a partnerek azt vizsgálják, hogy műszakilag és gazdaságilag megvalósítható-e, illetve kedvező eredményt mutat-e a MAN eTGE teherautó Sono napelemekkel való felszerelése. A projekt keretein belül az eTGE három különböző változata veszi magára a napelemmel borított városi kisautójáról ismert partnervállalat energiatermelő berendezéseit – lesz egy általános dobozos kialakítású Panel Van, egy Kombi típus tetőre szerelt légkondicionáló rendszerrel, valamint egy olyan, melynek csomagtere mélyhűtőként funkcionál.

A Sono és a MAN nemcsak arra kíváncsi, hogy a karosszériába telepített napelemek mekkora plusz hatótávot képesek biztosítani a villanyautóknak, hanem azt is vizsgálják, hogy a segédrendszerek, például a légkondi és a hűtő működése ellátható-e kizárólag a Napból nyert energiával. A Sono polimer alapú napelemei különböző formájú felületekbe rugalmasan integrálható, ami egy dobozos kisteherautónál még nem annyira fontos, de későbbi projektek esetén, összetettebb formájú járműveknél hasznosnak bizonyulhat. A fenti képen azonban látható, hogy a partnerek nem kizárólag a jármű tetejére, hanem a „homlokára”, valamint az oldalára is telepítenének paneleket. Hogy pontosan mekkora teljesítménnyel, azt egyelőre nem árulták el.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.