Jön a zöld rendszám a motorkerékpárokra

Az elektromos autók már 2016-tól jogosultak a zöld alapszínű rendszámra, amelynek legfontosabb előnye az ingyenes parkolás (legalábbis a koronavírus előtti időkig, amikor minden egyéb rendszám esetén még fizetni kellett). A tisztán elektromos motorkerékpárok eddig kimaradtak ebből a kedvezményből, ugyanis nem kaphattak zöld rendszámot.

A parkolás tekintetében valójában nem volt olyan hatalmas probléma ez, mert a motorok a számos településen a rendszám színétől és meghajtástól függetlenül korábban is ingyenesen parkolhattak, így elsősorban három- és négykerekű motorkerékpárok (amilyen például a Renault Twizzy) tulajdonosai örülhetnek az ITM bejelentésének, amely szerint augusztustól a motorkerékpárok is világoszöld alapszínű rendszámot használhatnak.

Igen, az ott a kép baloldalán egy motorkerékpár (Fotó: Lévai Gábor)

Az augusztus 11-ét követően forgalomba helyezett környezetkímélő motorkerékpárok már automatikusan zöld rendszámot kapnak, a már használatban lévő mintegy 150 tisztán elektromos motor üzemben tartója a következő műszaki vizsgálaton vagy szemlén kérhetik a környezetkímélővé besorolást, majd ezt követően a rendszám cseréjét.

A zöld rendszám mellé a környezetkímélő járművek üzemeltetői számára elérhető adó- és illetékmentességeket is kiterjesztik a motorkerékpárokra.

Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár kiemelte: „A környezetkímélő motorkerékpárok után nem kell regisztrációs adót és visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetni. 2021 elejétől e tiszta járművek mentesültek a gépjárműadó alól is. Az elektromos motorosok tehát megtakaríthatják a motorkerékpárok korától és műszaki jellemzőitől függő adóterhek összesen több tízezer forintos költségét.”

A mai napon azt is bejelentette az ITM, hogy taxisok június közepétől újra kedvezményesen vásárolhatnak elektromos autót, remélhetőleg hamarosan szélesebb kör számára is megnyílik a pályázati lehetőség.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.