Ismét szigorították az autózást Londonban

Október 25-én hétfőn életbe lépett az ULEZ (Ultra-Low Emission Zone) újabb bővítése Londonban, s ezzel 380 négyzetkilométerre növekedett az a terület a brit fővárosban, ahol a szennyező autók tulajdonosainak fizetniük kell a behajtásért.

Az ULEZ, mely immár északon az A406-os, délen pedig az A205-ös körgyűrűig húzódik, és London mintegy negyedét lefedi, nem zéró kibocsátású zóna, azaz egyetlen autós számára sem tiltott a behajtás. Ám míg a villanyautósok, az Euro 4 és újabb benzines, illetve az Euro 6 és újabb dízeles autók sofőrjei ingyenesen közlekedhetnek a területen, addig az idősebb járművekkel útnak induló polgároknak napi 12,5 fontjába (kb. 5400 Ft) kerül a behajtás. A „bliccelőket” akár 160 fontra, átszámítva körülbelül 69 ezer forintra is büntethetik.

Forrás: www.tfl.gov.uk

A londoni ULEZ a mostani bővítéssel az eredeti méretének 18-szorosára növekedett, területén több mint 3,8 millió városlakó éli az életét. A kormány beszámolója szerint a londoniaknak sikerült alkalmazkodniuk a változásokhoz: míg 2017-ben, az ULEZ első bővítésekor csupán a zónába behajtó autók 39%-a felelt meg az előírásoknak, most az előrejelzések szerint az autósok 87%-a díjmentesen beléphet. Egy kutatás szerint egyébként a fővárosiak körében hatszor gyorsabban zuhan a dízel népszerűsége, mint az Egyesült Királyság többi részén.

A becslések szerint körülbelül 110.000 olyan autós lesz naponta az ULEZ kibővített területén, akiknek ki kell fizetni a 12,5 fontos belépőt, de a kormány őket is igyekszik váltásra ösztönözni. A zóna területén működő online megfigyelőrendszer folyamatosan azonosítja az előírásoknak nem megfelelő járműveket, és a kormány egy információs kampány keretében levelet küld a tulajdonosoknak arról, hogy milyen lehetőségeik vannak a tisztább közlekedésre.

A brit kormány összesen 61 millió fontnyi támogatást tett félre a zónában működő kisvállalkozások, minibuszokat üzemeltető jótékonysági szervezetek, valamint alacsony jövedelmű lakosok számára roncsprémium igénybe vételéhez. Eddig több mint 12.000 öreg, szennyező autótól szabadult meg a város a program keretében. A világjárvány előtt, a 2017-es februári szinthez képest 44%-kal sikerült csökkenteni az út menti nitrogén-dioxid koncentrációt London belvárosában.

Az ULEZ bővítésével párhuzamosan történt még egy nagyon fontos változás a londoni autós közlekedésben: szigorították az úgynevezett Congestion Charge (dugódíj) feltételeit. Ez egy 15 fontos (kb. 6500 Ft) összeg, amit az ULEZ-be való behajtáson felül kell fizetni a hét minden napján a reggel 7 és este 10 óra közötti autózásért a főváros központjában. Ez alól kizárólag a zéró kibocsátású járművek, valamint a 75 g/km-nél alacsonyabb CO2-kibocsátású, legalább 20 mérföldes elektromos hatótávra képes plug-in hibridek tulajdonosai mentesültek, ám utóbbiakat most kizárták.

Forrás: Transport for London

A kormányzat azzal indokolta a döntést, hogy az autók meghajtástól függetlenül hozzájárulnak a közlekedési dugóhoz, és inkább a sétálást, kerékpározást, és a tömegközlekedést szeretnék népszerűsíteni. Ezen logika alapján tehát az elektromos és a hidrogén-üzemanyagcellás járművek mentességét is vissza lehetne vonni – így is lesz, a jelenlegi tervek szerint 2025-ben, addig azonban fontosabb a teljesen tiszta üzemű autók terjedésének támogatása.

 

Címlapkép forrása: Transport for London

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.