Főoldal » elektromos autó » Megmenekülhet az idehaza is forgalmazott koreai autómárka

Megmenekülhet az idehaza is forgalmazott koreai autómárka

A legfrissebb sajtóértesülések szerint sikerült vevőt találni a Ssangyong autógyártó vállalatra, mely idén tavasszal került csődvédelem alá, miután korábbi tulajdonosa, az indiai Mahindra Group hosszú ideig nem tudta eladni a súlyos pénzügyi problémákkal küzdő márkát. Akkoriban a felszámolás lehetősége is felmerült, amennyiben nem válik be a cég életben tartását célzó mentőterv.

Most egy koreai lap arról számolt be, hogy a környezetbarát autóbuszok gyártásával foglalkozó dél-koreai Edison Motors lehet az új tulajdonos, amely gyökeresen felforgatná a Ssangyong struktúráját és termékkínálatát, fokozatosan átállítva tisztán elektromos járművek gyártására a hazánkban is forgalmazott autómárkát. A mindössze hat éve működő start-up állítólag körülbelül 1,27 milliárd dollárt próbál összegyűjteni a vásárlás véglegesítéséhez.

Sangyong e-SIV koncepció

A Ssangyongtól már korábban is hallhattunk elektrifikációs terveket. Júniusban például megindult a Korando e-Motion tisztán elektromos SUV sorozatgyártása, amit kifejezetten európai exportra szánt a cég – a tervek szerint augusztusban kezdték volna kontinensünkre szállítani az autókat és októberben indult volna a forgalmazás, de nem tudunk róla, hogy ez bármely piacon megtörtént volna.

Kang Young-kwon, az Edison Motors igazgatója egy szöuli konferencián elmondta, hogy az első feladat a gyártósorok beindítása lesz. Jelenleg a Pyeongtaek létesítmény három összeszerelősorából mindössze kettő működik, azok is egyetlen műszakban termelnek. Hamarosan akár 300-500 ezer új autó is készülhet a gyárban, ebből 200-300 ezer belsőégésű motoros, 100-200 ezer teljesen elektromos lenne, és körülbelül 50 ezer hibriddel is számol a Ssangyong, ám ezek csupán becslések, mintsem konkrét tervek. Idén január és szeptember között mindössze 61.854 autót adott el a vállalat.

Sangyong e-SIV koncepció

Habár az elektromos autók eleinte kisebbségben lennének a gyártósorokon a hagyományos testvéreikhez képest, a modellkínálat már 2022-re jelentősen megnőne, amikorra 10 villanyautó bevezetését tűzte ki a gyártó. 2025-re 20, 2030-ra pedig 30 tisztán elektromos modell jelenne meg a Ssangyong márkajelzése alatt, de azt nem tudni, hogy mely piacokon.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.