100 kilométernyi villany – a Land Rover hibridje is szintet lépett

Bemutatta Range Rover modelljének ötödik generációs változatát a Jaguar Land Rover cégcsoport, melynek legnagyobb újdonsága a minden eddiginél magasabb elektromos hatótávolság a plug-in hibrid meghajtású típusokban. Az új nemzedék bizonyos piacokon már konfigurálható, de a konnektoros meghajtás csak a jövő évben csatlakozik a kínálathoz, így egyelőre a két különböző teljesítményű hajtásrendszerrel felszerelt típusok ára sem ismert.

Aki tisztán elektromos üzemmódban is szeretné használni az új Range Rovert, annak a P440e és P510e variánsokat kell majd keresnie a honlapon. Mindkettőben egy 3 literes hathengeres benzinmotor dolgozik, amit egy 105 kW-os villanymotor egészít ki. Az összteljesítmény a P440e-ben 324 kW, erősebb testvérének hibrid rendszere pedig 375 kW leadására képes, ami 5,6 másodperces 0-100 km/h-s gyorsulást produkál az autónak.

Az akkumulátor kapacitását néhány tisztán elektromos kisautó is megirigyelné, bruttó 38,2 (nettó 31,8) kWh, amiből körülbelül 100 km hatótávolság nyerhető ki. Ezt WLTP-ben érti a gyártó, valós körülmények között nagyjából 80 km-re becsüli az egy töltéssel megtehető távolságot, ami egyébként duplája annak, amire a Jaguar Land Rover csoport jelenlegi plug-in hibridjei képesek. Az 50 kW teljesítményű DC töltés, amelyet a JLR már korábban bevezetett PHEV-jeibe, itt nyer igazán értelmet, hiszen így egy óra alatt 0-ról 80%-ra tölthető az akku. Ha kizárólag a fedélzeti töltőn keresztül történhetne a töltés AC hálózaton keresztül, úgy 7,2 kW-on 5 órát venne igénybe a teljes feltöltés.

A Jaguar Land Rover a plug-in hibridek továbbfejlesztésével csatlakozott a Mercedes és a Volkswagen táborába, azaz azokhoz a gyártókhoz, melyek ennek az átmeneti technológiának vélt hajtástípusnak a népszerűségét „villanyautósabb” tulajdonságokkal igyekeznek megőrizni még néhány évig. A 100 km-es hatótáv azonban alighanem már a briteknél is a plafont jelenti, hiszen a németek is rájöttek, hogy nincs értelme tovább a drága hibrid hajtásba pénzt ölni a tisztán elektromos autók korában.

A generációváltással a tervezők kívül és belül is alaposan átdolgozták az autót, nem maradtak érintetlenül a kijelzők, a LED fényszórók, valamint a futómű sem, de még a jármű dimenziói is megváltoztak. Ennek oka, hogy a Range Rover egy vadonatúj padlólemezre, az MLA-Flex moduláris architektúrára került át, ami például azt is lehetővé teszi, hogy az autó – most először – hétszemélyes változatban is megjelenjen.

Az új platform azért is fontos, mert ennek köszönhető, hogy a Range Rover tisztán elektromos meghajtással is megjelenik, igaz, erre 2024-ig várni kell. Valószínűleg addigra már lesz villanyautó a piacon ezzel a padlólemezzel, hiszen a Jaguar kínálata a tervek szerint 2025-től már csak elektromos autóból fog állni, de úgy néz ki, hogy a Land Rover számára ez jelenti majd a belépőt a teljes elektromosításba.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.