Budakalászon is jár a gyalogbusz

Nem kell Erdélyig menni az iskolába járó lábbuszért, Budakalászon is működik hasonló – kaptuk a hírt tegnap reggeli, a székelyudvarhelyi lábbuszról szóló hírünk alatt egy hozzászólótól. A tegnapi cikk Facebook ajánlójában azt ígértük, ha hazánkban is hallunk hasonló kezdeményezésről, arról is örömmel beszámolunk, ha pedig megígértük, akkor meg is tesszük.

Szeptemberben az iskolakezdéssel együtt indult el a Gyalogbusz Budakalászon. Akárcsak Erdélyben, hazánkban is több intézmény és civil közösség áll a kezdeményezés mögött, és hasonlóan pozitív tapasztalatokról, rohamosan növekvő érdeklődésről számoltak be. Az őszi szünet előtt már az első gyalogbuszos találkozót is megrendezték.

A budakalászi program lényege, hogy a gyerekek, elsősorban az alsós kisiskolások felnőttek, szülők kíséretével biztonságosan sétálva járhassanak iskolába, amely nem csak környezetkímélő és egészségvédő, de közösségépítő szerepet is betölt. A kezdeményezés szeptember második felére nagyon népszerű lett, reggelente több mint 70 gyermek utazott gyalogbusszal a három általános iskolához, és a „buszvezető” önkéntesek száma is meghaladta a 30 főt.

A kezdeményezés népszerűsítésében sokat segített az autómentes nap rendezvénysorozat is, melynek keretében tartottak például „bringásreggelit”, a Faluház pedig apróságokkal lepte meg azokat a gyerekeket, akik nem autóval érkeztek iskolába. Az akciót követően volt olyan kislány, akit eddig autóval hordtak iskolába, de megkérte szüleit, hadd járjon gyalog ezentúl.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.