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
auto
2024. 04. 20. szombat

A világsajtóban időről-időre felröppen a hír, hogy Indiában épülhet a Tesla következő gyára. A vállalat soha nem jelentett be ilyen tervet, bár nyilván a további ázsiai gyárak potenciális helyszínei között ez az ország is felmerült. A híradások alapján azonban nekünk inkább úgy tűnik, hogy az indiai kormányzat, vagy egyes gazdasági körök által felröppentett lufikról van itt szó, mintsem valós tárgyalásokról.

Ez önmagában nem új, szinte minden ország lobbizik a nagy ipari befektetésekért. Azonban a sajtóban ilyenkor mindig megjelenik több cikk, ami azt sugallja, a kínaihoz hasonló óriási biznisz lenne a Teslának az ázsiai ország. Néha még a Wall Street-i elemzésekben is viszont látni ezt a gondolatot, amikor pedig egyre távolabbinak tűnik ez a lépés, kongatják a vészharangot. Mintha az erről értekezők nem lépnének túl azon az egyszerű tényen, hogy mindkét országban nagyon sok ember él.

Fényévek

Természetesen ha az exportot nézzük, akkor a helyi vásárlóerő nem számít. Nem azt mondom tehát, hogy az ázsiai piac ellátása szempontjából nem lehetne potenciálisan megfelelő helyszín akár India is egy második, vagy harmadik kínai gyár helyett. Azonban a témában olvasott kommentek és elemzői mondatok mindig abból indulnak ki, hogy mekkora hátrány a Tesla számára az indiai piacot védő 100%-os vám, amit a 40 ezer dollár feletti autókra vetnek ki, ezért elengedhetetlen, hogy az ország határain belül építsenek gyárat.

Ám ennek megítéléséhez több adat kell, mint a lakosság lélekszáma.

A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk pár adatot, ami segíthet a helyzet jobb megértésben.

Valóban, mindkét országban 1,3-1,4 milliárdan élnek, ami óriási szám, az EU lakosságának háromszorosa. De a hasonlóságok nagyjából itt véget is érnek. A Pew Research 2021-es kutatása napi megélhetésre elkölthető jövedelem szerint osztja csoportokra a kínai és indiai társadalmat, és eszerint definiálják a felső középosztályt,  valamint a gazdagokat. A fenti táblázatban mi ezt a két kategóriát az egyszerűség kedvéért összevontuk, a különbség pedig tízszeres a két ország között a magasabb jövedelműek lélekszámának tekintetében. (Ha csak a leggazdagabbakat nézzük, ez a csoport Kínában 21 millió, míg Indiában 3 millió fő - a különbség még így is hétszeres). Az egy főre jutó nominális GDP esetén sem jobb a helyzet, a kínai gazdaság hétszer erősebb, mint az indiai.

Valahol út közben a Taj Mahal és Delhi között. Fotó: Biró Balázs

Ha mindezt az autópiacra vetítve vizsgáljuk, hasonló arányokat kapunk - Kínában 2021-ben hétszer annyi újautó fogyott, mint Indiában. A prémium márkák tekintetében kétség kívül nem segít a 100%-os büntetővám, de még ennek fényében is elképesztő a különbség: az Audi, a BMW és a Mercedes-Benz együttvéve 1,9 millió autót adott el tavaly Kínában, míg Indiában a három német luxusautóból kevesebb, mint 23 ezer fogyott. A különbség nyolcvanháromszoros.

Új-Delhi. Fotó: Biró Balázs

A villanyautók szegmensében még rosszabb a helyzet. Bár egészen pontos számunk továbbra sincs, a konnektoros autók adatainak és a tisztán elektromosok ezen belüli részarányának ismeretében 2,6 millióra tesszük a 2021-es kínai BEV eladásokat, míg Indiában - igaz, közel háromszoros növekedés után, de - kevesebb mint 15 ezer fogyott ezekből. A különbség 176-os szorzót mutat.

Még egy kis szín ehhez: az 1,35 milliárd lakosú országban most februárban 7-7 darab elektromos Audi és Hyundai, 6 Jaguar, valamint 4-4 villany Merci és Audi talált gazdára.

Természetesen a fenti adatot akár még úgy is lehetne értelmezni, hogy a Tesla számára ez egy hatalmas kiaknázatlan piac. A villanyautók kapcsán azonban elengedhetetlen az infrastruktúra radikális bővítése. A hazánknál harmincötször nagyobb országban ugyanis jelenleg mindössze 1640 töltőoszlop található - Magyarországon sincs sokkal kevesebb.

A fenti adatokat talán még jobban szemlélteti, ha az indiai számokat a kínai százalékában fejezzük ki.

Kínai piac 2021

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.