8 MW-os magas hőmérsékletű hőszivattyú segíti a távfűtést Berlinben

A Siemens Energy egy 8 MW-os hőszivattyút épít Berlinben a Svéd Vattenfall németországi leányvállalata, a Vattenfall Wärme Berlin AG számára, amely a helyi távfűtésbe fog bekapcsolódni. A rendszer nap- és szélenergia segítségével, illetve a veszteséghő hasznosítása révén fog hőt előállítani a közműcég ügyfelei számára.

Miközben az egyedi hőszivattyús fűtési rendszerek kiépítése ma már rutinfeladatnak számít, a hőszivattyúk távfűtési célú felhasználása egy még viszonylag feltérképezetlen terület. A szövetségi kormány Energetikai Kutatási Programja által is támogatott projekt célja éppen ezért az, hogy a felek a technológia alkalmazásával kapcsolatos műszaki és pénzügyi tapasztalatokra tegyenek szert, amelyek segítségével később majd egy új üzleti modellt lehet építeni az ipari méretű hőszivattyúk felhasználására.

Kép: Siemens Energy

A beruházás a Potsdamer Platzon található központban fog megvalósulni, amely 1997 óta biztosít légkondicionálást 12 ezer iroda, ezer lakás, és számos kulturális intézmény számára. A fejlesztés részét fogja képezni a légkondicionálás során keletkező veszteséghő hasznosítása is, amelyet a nyári időszakban használati melegvíz előállítására fognak használni.

A Siemens Energy által épített, 8 MW-os fűtési teljesítményre képes hőszivattyú legalább 85 fokos vízhőmérséklet előállítására képes a téli időszakban, ami lehetővé teszi a fosszilis energia, így például a földgáz felhasználásának csökkentését a távfűtésben. A magas hőmérsékletű, ipari méretű hőszivattyú által éves szinten előállított 55 GWh hőenergia 3000 háztartás fűtését képes biztosítani, amihez a Vattenfall megújuló energiát fog felhasználni.

A kivitelezés ősszel fejeződik be, így a következő fűtési szezonban már élesben fog működni a kísérleti rendszer. A Siemens Energy a következő három évben tapasztalatokat fog gyűjteni az üzemeltetéssel kapcsolatban, de a vállalat már most készen áll arra, hogy a közeljövőben felfuttassa az ipari hőszivattyúk gyártását. A Siemens által gyártott berendezések teljesítménye akár 70 MW-ig is skálázható, amelyeket a távfűtés mellett az ipar is fel fog tudni használni.

Mivel a földgáz ma még a gyárcsarnokok fűtésétől a gyártási folyamatokig fontos szerepet játszik a német ipari termelésben, ezért a hőszolgáltatók mellett valószínűleg a gázfüggőségtől szabadulni kívánó vállalatok érdeklődése is nőni fog a magas hőmérsékletű hőszivattyúk iránt. Persze a váltás csak akkor lehet teljes, ha egyúttal az energiaellátást is megújuló energiával oldjuk meg, ahogyan azt a berlini hőszolgáltató is teszi. További előnye a technológiának, hogy a hőtárolással kiegészített hőszivattyúk segítik a változó termelésű megújulók hálózatba történő integrálását is.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.