Főoldal » elektromosautó-töltés » Közös európai villámtöltő-hálózatot épít a BP és a Volkswagen

Közös európai villámtöltő-hálózatot épít a BP és a Volkswagen

Stratégiai együttműködést jelentett be tegnap a Volkswagen Csoport és a BP, melynek célja az elektromobilitás európai terjedésének felgyorsítása az azt támogató töltőinfrastruktúra kiépítésével. 2024 végéig összesen akár 8000 új töltőpontot is létesíthetnek a partnerek Németországban, az Egyesült Királyságban, és más európai országokban.

A projekt első szakaszában mintegy 4000 töltőpontot hoznak létre a BP tulajdonában álló Aral benzinkutakon Németországban, valamint a BP saját üzemanyagtöltő állomásain az Egyesült Királyságban az elkövetkezendő 24 hónap során. Azáltal, hogy a töltőoszlopok a benzinkutakra kerülnek, az ügyfelek biztonságos, kivilágított helyszíneken tölthetnek, és olyan szolgáltatásokhoz is hozzáférhetnek, mint a mosdó, vagy az élelmiszer-vásárlási lehetőség. Az első töltőt már be is kapcsolták Düsseldorfban: a Flexpole típusú töltőoszlop két töltőponttal és 150 kW-os csúcsteljesítménnyel várja a villanyautósokat.

Bernard Looney, a BP vezérigazgatója, és Herbert Diess, a Volkswagen Csoport vezérigazgatója. Forrás: VW

A töltőberendezésbe akkumulátort is integráltak, kikerülve az egyik legnagyobb akadályt a villámtöltő-infrastruktúra gyors kiépítése előtt: a nagy teljesítményű hálózati csatlakozás szükségét. A projekt során használt Flexpole töltők közvetlenül csatlakoztathatók egy alacsony feszültségű hálózathoz, így nincs szükség külön alállomásra és költséges építési munkákra, jelentősen lerövidítve a telepítési időt – írja közleményében a Volkswagen.

A töltők helyszíneit beintegrálják a Volkswagen, Seat/Cupra és Škoda járművek navigációs és egyéb autós alkalmazásaiba, valamint a Volkswagen töltőalkalmazásába, az Ellibe, így a vezetők könnyebben megtalálhatják az elérhető töltőpontokat. Bármely elektromos autós használhatja az új töltőket a BP Pulse és az Aral Pulse hálózat részeként, így regisztrációt követően mindenki hozzáférhet a BP/Aral hűségprogramokban kínált jutalmakhoz.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.