Bejelentkezett az első autógyártó a CATL „csokiakkumulátorára”

Nemrég beszámoltunk róla, hogy a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártó vállalata, a kínai CATL megnyitotta első akkucserélő állomásait Kínában, ahol a villanyautósok a járműveikben található speciális, moduláris szerkezetű, úgynevezett Choco-SEB akkumulátorokat tudják egy teljesen feltöltöttre kicserélni. Az akkucsomagok azért ezt a nevet viselik, mert a gyártó elmondása szerint a táblacsoki ihlette őket – a felhasználók kérhetnek egyetlen kockát, vagy akár kettőt-hármat is a nagyobb hatótáv érdekében.

A CATL az EVOGO állomásainak bemutatásakor úgy fogalmazott, hogy az akkurendszer majdnem teljesen univerzális, a jelenleg piacon lévő, globális elektromosautó-platformra épülő villanyautók mintegy 80%-ával kompatibilis műszakilag, ha pedig a következő három évben globálisan megjelenő, elektromos padlólemezre épülő modelleket nézzük, akkor 100% az arány. Ezt annyit tesz, hogy bármelyik, elektromos autók alá tervezett padlólemezt használó autógyártó választhatja a CATL akkucserés megoldását a padlólemez különösebb átalakítása nélkül, ebből pedig adódott a kérdés, hogy vajon melyik vállalat jelentkezik be rá elsőként. Most kiderült.

 

Aiways U5

Az első partner az Aiways lesz, az a kínai vállalat, amely már Európában is forgalmaz elektromos autót, mégpedig az U5 sportterepjárót. Az Aiways legelső, cserélhető CATL-akkumulátoros modellje várhatóan 2022 utolsó negyedévében kerül piacra, és az U5 alapján fejlesztik. Jelenleg egyetlen elektromos autómodellt szerelnek a Choco-SEB autókkal, a FAW Bestune NAT taxit. Azt egyelőre nem tudni, hogy az Aiways újdonsága is egy PBV, azaz speciális célra fejlesztett jármű lesz-e, ahogyan a Bestune NAT, és arról sincs információ, hogy hány akkublokk fér majd el benne. A U5 egyébként jelenleg is CATL által gyártott cellákat használ a 63 kWh-s akkupakjában, ez azonban még nem cserélgethető.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.