Rengeteget spórolnak a villanyautós Uber sofőrök

Tavaly októberben jelentette be a világ egyik legnagyobb autókölcsönzője, a Hertz, hogy 100 ezer Tesla Model 3-at rendel az amerikai autógyártótól, és ezzel megkezdi flottája nagyszabású elektromosítását. Később Model Y-t is rendeltek, de 60 ezret bevásároltak a Polestart 2-ből is. Az üzlet egyik érdekes részlete volt, hogy a vállalat ezzel egyidejűleg különleges csomagot is ajánlott az Uber sofőröknek.

Az első tapasztalatok alapján nagyon megérte annak aki váltott.

64 millió kilométer

A legfrissebb hírek arról szólnak, hogy már 15 ezer olyan Uberes-sofőr ügyfele van az autókölcsönzőnek, aki Teslát bérel náluk.

Az Uber tájékoztatása szerint eddig 5 milliószor utaztak ezekkel a kocsikkal és több, mint 64 millió elektromos kilométert tettek meg a program tavalyi indulása óta.

A vállalat azt is elárulta, hogy az adataik szerint a 15 ezer sofőr 95%-a korábban belsőégésű motoros autóval szállította az utasokat, és 92%-uk már azt fontolgatja, hogy a következő autója is elektromos lesz. A programban csak azok vehetnek részt, akik már legalább 150 utat maguk mögött tudnak, és az ötös skálán legalább 4,85 csillagos minősítést kaptak az ügyfelektől.

A sofőrök már akár heti 344 dollárért kölcsönözhetnek Model 3-at, és autó bérlésével jár egy bónusz is: minden egyes út után plusz egy dollár üti a markukat.

Egyszerű a matek

A Bloomberg beszélt egy ilyen sofőrrel, aki elmondta, hogy korábban egy 2009-es Toyota Camry-t vezetett és heti 600 dollárba került az autó tankolása. A benzinkúton egy tele tank korábban 60 dollárba került, de ez a benzinárak emelkedésével egy kerek százasra emelkedett, így nem sokat gondolkodott a váltáson. Ehhez képest a Tesla töltéséért és bérlésért ugyanis összesen 450 dollárt fizet, tehát már akkor is 150 dollárt spórolt, ha csak a benzines üzemanyagköltségét számolja. A Hertz 344 dolláros díjában az autó bérlésén túl benne van a biztosítás és a karbantartás díja is, mégpedig kilométer korlátozás nélkül.

A 34 éves hölgy arról is beszámolt, hogy az utasok is értékelik az új autóját. A lapnak megmutatta az applikációban könyvelt bevételeit is, amiből jól látszott, hogy miközben korábban 800-1000 dollár közötti borravalót kapott havonta, a Teslával töltött eddigi 25 nap alatt már 2600 dollárnyi jattot kapott.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.