Ilyen rendszám kerül mától a magyar autókra

A mai naptól (2022. július 1.) új formátumú, négy betűt és három számjegyet tartalmazó rendszámokat kapnak a Magyarországon forgalomba helyezett járművek. Az új rendszámok a latin ábécé szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból, majd újabb két betűjelből és három számjegyből állnak. A változásra azért volt szükség, mert elfogytak a kiadható kombinációk.

A tegnapig kiadott három betű három számjegyes formátumot 1990 augusztusától használták, az első időkben magyar nemzeti színeket tartalmazó felségjelzéssel, melyet 2004. május 1-től cseréltek az Európai Unióban egységesen alkalmazott kék sávra.

Az új rendszámformátum részleteit alábbi cikkünkben foglaltuk össze.

Címlapkép: Szalai Bálint

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.