Akár a kölcsönzős Teslák felét is vinné az Uber

Mint arról pár napja beszámoltunk, hatalmas, 100 ezer darabos Tesla rendelést adott le a világ egyik legnagyobb autókölcsönzője, a Hertz. Most úgy néz ki az autóik felének már gazdája is lehet.

Akár

Bár itthon pár éve elüldözték az Ubert, azért talán senkinek nem kell bemutatni, mi is ez a cég.  A világ talán legismertebb alternatív taxiszolgáltatója 69 ország 900 városában van jelen, és havonta 101 millió utas használja aktívan a szolgáltatásait. A vállalat sofőrjeit egy appon keresztül lehet rendelni, fizetni is itt tudunk, de a sofőrt illetve az utas is értékelheti benne egymást. Így egy ismeretlen városba tévedve nem kell attól tartanunk, hogy megkopaszt minket egy hiéna, és a sofőr is nagyobb biztonságban érezheti magát.

A vállalat most egy új szerződést jelentette be a Hertzcel, aminek értelmében sofőrjei 50.000 Teslát, jórészt Model 3-at kölcsönözhetnek az Egyesült Államokban a partnertől, egy előre letárgyalt fix áron.

November 1-től San Franciscoban, Los Angelesben, San Diegoban és az amerikai fővárosban, Washington DC-ben indul el az együttműködés, de később országossá teszik a lehetőséget. Az 50 ezres szám természetesen csak a felső határ, és 2023-ra érhetik el ezt a mennyiséget, hiszen a 100 ezer Tesla is addig érkezik meg a kölcsönzőhöz. A Hertz vezérigazgatója, Mark Fields, egy friss CNN interjúban azt is hozzátette, hogy amennyiben sikeres az együttműködés, akár 150 ezerre is növelhetik az Ubernek kölcsönzött Teslák számát, így az eredeti 100 ezres teljes megrendelésük az autógyártó felé akár a duplájára is nőhet, hiszen 50 ezret saját maguk fognak használni.

Az Uber 2030-ra már csak zéró emissziós autókat akar üzemeltetni Észak-Amerikában és Európában, de jelenleg csak a megtett mérföldek 0,15%-a történik ilyen autóval, mert sok sofőrt elriaszt a kezdeti magas költség. A megállapodás értelmében a kezdeti kölcsönzési díj 334 dollár lesz hetente, de ahogy növekszik az autók száma, ez az összeg 299-re fog mérséklődni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.