A nyolcszázát! – Közel 9000 Supercharger oszlop üzemel Európában

Megnyílt a 800. Supercharger helyszín Európában – adta hírül sajtóközleményben a vállalat, amely egyébként szinte egy csapásra a kontinens legnagyobb nagy teljesítményű, nyilvános hálózatának üzemeltetője lett.

800 helyszín, 9000 töltő

A Tesla nyolcszázadik európai helyszíne Avignonban nyílt meg és 28 oszlop várja itt az utazókat. A meseszép dél-francia város a tengerpartól 60 kilométerre a Riviéra kapujában fekszik, így sok turista ejti útba a nyáron. A Tesla startégiája a nagyobb töltőállomások felé mozdult el, így helyszínenként áltagosan már 11 oszloppal rendelkeznek. Az átlagot a régebbi lokációk „húzzák le”, bár ezek a számok a más cégek által üzemeltett kelet-európai hálózatok irányából nézve így is a sci-fi kategóriájába tartoznak. A legelső hat európai helyszín 2013-ban nyílt meg, akkor még 4-4 oszloppal, a legnagyobb Supercharger pedig jelenleg a norvég Nebbenesben található, ahol 44 töltőt raktak le. Jelenleg 30 országban elérhetők a cég töltői a kontinensen.

A 800. európai helyszín: Avignon.

A V3-as Superchargerek csúcsteljesítménye 250 kW, és a hálózat 2021-ben 99,96%-os rendelkezésreállással működött, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag csak elvétve találkozhattunk hibás oszloppal. A Tesla a villámtöltő-hálózatához száz százalékban zöld áramot vásárol.

Ahogy arról már mi is többször beszámoltunk, a Tesla a közelmúltban elkezdte megnyitni európai hálózatát más márkájú villanyautók előtt is. A cég most arról számolt be, hogy a tesztüzem már 13 ország 250 helyszínén 3600 oszlopon érhető el, amivel az övék lett a kontinens legnagyobb 150 kW feletti nyilvános hálózata. A teszt a következő hónapokban újabb országokkal és oszlopokkal fog bővűlni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.