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
auto
2024. 04. 21. vasárnap

Napelemet szeretnél? Ezt érdemes tudni az inverterek élettartamáról

energia

Egy a Berni Tudományegyetem által elvégzett felmérés szerint a legtöbb napelemes inverter és optimalizáló legalább 15 éven keresztül képes megbízhatóan működni.

Az egyetem kutatói 2022 tavaszán 1280 svájci napelemes rendszer működésének adatait dolgozták fel, az adatfelvételben érintett inverterek száma 2151, az optimalizálóké pedig 9091 darab volt. A vizsgálat arra irányult, hogy az adott inverter, vagy optimalizáló a működésének hányadik évében hibásodott meg először. A konklúzió szerint a berendezések több mint 50%-a még 15 év után is hibátlanul működött.

A vizsgált inverterek legtöbbjét a Fronius, az SMA, a Kostal, a Huawei, a SolarEdge és a Sputnik gyártotta – ez utóbbi egy 2014-ben megszűnt svájci székhelyű cég volt. Az optimalizálók döntő többségét a SolarEdge  gyártotta. Mivel a felmérés Svájcban történt, ezért annak eredménye is csak helyben tekinthető reprezentatívnak, hiszen más országokban, így például Magyarországon is másképpen nézne ki a legnépszerűbb márkák listája.

Ez már csak azért is lényeges kérdés, mert ahogyan azt az egyetem által készített jelentés is megállapította, az egyes gyártók termékeinek más-más a várható élettartama. Magyarul vannak jobb és rosszabb minőséget képviselő márkák, ám a jelentés (vélhetőleg jogi okokból) csak anonimizáltan közölte ezeket az eltéréseket.

Vannak azonban a vizsgálatnak más releváns megállapításai is, a legfontosabb közülük talán az, amely szerint az összes inverter és optimalizáló több mint 50%-a még 18 év után is hibátlanul működött.

A grafikon azt mutatja, hogy az adott évben mekkora az aránya a még soha meg nem hibásodott berendezéseknek (inverterek és optimalizálók összesítve). Az alsó számsor a számítás során figyelembe vett eszközök száma életkor szerint. Forrás: Christof Bucher, David Joss – Zuverlässigkeit von PhotovoltaikWechselrichtern

A nagyobb teljesítményű és a kültéri inverterek az átlagosnál hamarabb hibásodnak meg. Itt ugyanakkor azt is meg kell jegyeznünk, hogy a nagyteljesítményű inverterek nagyobb arányban kerülnek kültérre, ezért kevésbé egyértelmű a teljesítmény és a várható élettartam közötti összefüggés.

A narancssárga vonal a beltéri, a kék vonal a kültéri inverterek túlélési görbéjét ábrázolja. Forrás: Christof Bucher, David Joss – Zuverlässigkeit von PhotovoltaikWechselrichtern

A különböző teljesítményű inverterek túlélési görbéje. Forrás: Christof Bucher, David Joss – Zuverlässigkeit von PhotovoltaikWechselrichtern

Az egyes optimalizálók meghibásodásának viszonylag kicsi az esélye, nyolc év alatt is csak bő egy százalékuk szorult cserére.

Az optimalizálókat alkalmazó rendszerek mégis hamarabb meg szoktak hibásodni. Minél több komponensből áll ugyanis egy rendszer, annál valószínűbb, hogy előbb-utóbb valamelyik részegysége felmondja a szolgálatot. Megjegyzendő azonban, hogy egyetlen optimalizáló meghibásodása nem lehetetleníti el a teljes rendszer működését, csupán a teljesítményét csökkenti.

A kék vonal az optimalizálók nélküli, a narancssárga az optimalizálókat alkalmazó rendszerek túlélési görbéjét ábrázolja. Forrás: Christof Bucher, David Joss – Zuverlässigkeit von PhotovoltaikWechselrichtern

A felmérésből az is kiderült, hogy a hibás optimalizálókat szinte mindig kicserélték, míg a meghibásodott invertereket az esetek többségében megjavították.

A Berni Tudományegyetem kutatóinak megállapításai esetében érdemes szem előtt tartanunk azt, hogy az általuk vizsgált márkák nem reprezentálják a magyarországi viszonyokat, és a legrégebbi, tizenéves rendszerekben gyakran olyan típusú inverterek szolgálnak, amelyeket már nem is gyártanak. Ennek ellenére bíztatónak tűnik, hogy a kutatás is megerősítette azt az elterjedt ökölszabályt, amely szerint az inverterek átlagosan 15 évig működnek gond nélkül, és utána sem kell feltétlenül kidobni őket.

A napelemek még ennél is hosszabb élettartamra számíthatnak, ahogyan arról egy korábbi cikkünkben írtunk.

39 éve működik Európa legrégebbi napelemes rendszere

Címlapkép: SMA

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.