Villanyautó vásárlásra ösztönzi a kormány a magyar cégeket

Ma déltől a MOL javaslatára a kormány változtatott a benzinár-sapkán, melyet a 11 órától tartott rendkívüli kormányinfón jelentett be Gulyás Gergely.

2022.07.30 12:00-tól a taxik és a mezőgazdasági járművek, valamint a magántulajdonban lévő járművek tankolhatnak hatósági áron üzemanyagot. A magyar cégek tulajdonában lévő járműveket a 480 forintban fixált hatósági ár helyett már csak piaci áron lehet kiszolgálni. A piaci ár jelenleg 95-ös benzin esetén 692,9 Ft/liter, a gázolaj esetében pedig 737,9 Ft/liter.

A taxik kedvezményét azzal indokolta a miniszter, hogy a taxisok számára az üzemanyag munkaeszköz. Mostantól a rendőrség, mentők, tűzoltóság járműveit is piaci áron kell tankolni, azonban a kormány plusz forrásokat biztosít a növekvő költségek ellensúlyozására.

A rezsicsökkentés csökkentésével kapcsolatban Gulyás azt javasolta a több generációs családi házakban élő nagycsaládoknak, hogy alakítsák társasházzá az ingatlanukat és szereltessenek fel lakásonként külön mérőórát.

Arra a kérdésre, hogy nem kellene-e a takarékosság jegyében lemondani az augusztus 20-ra tervezett tűzijátékról a miniszter azt mondta, hogy a rakéták már megvannak, így nem jelentene spórolást, ha azokat nem lövik fel.

A gázzal való takarékosság érdekében a kormány vizsgálja a mátrai erőmű újraindításának lehetőségét, illetve a közintézményeket is arra szólították fel, hogy vizsgálják meg a fatüzelésre való átállás lehetőségét.

Piaci üzemanyagár esetén már a korábbiaknál jóval több cégnél érheti majd meg elektromosra váltani a juttatásként biztosított, illetve a munkavégzéshez használt járműveket is.

Az augusztus 1-től érvényes átlagfogyasztás feletti áram- és gázárakkal kapcsolatos gyakori kérdésekre alábbi cikkünkben igyekszünk választ adni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.