Főoldal » elektromos autó » elektromosautó-akkumulátor » Saját lítium feldolgozót épít a Tesla

Saját lítium feldolgozót épít a Tesla

Addig mondogatták, hogy kell, míg végül megépítik saját maguk.

Magad uram

Elon Musk már többször beszélt róla, hogy a villanyautózás jelenleg megoldandó legnagyobb problémája nem az, hogy nincs elég lítium – vagy egyéb szükséges alapanyag – a világon, hanem az, hogy ezek bányászatát, illetve legfőképp a kitermelt ércek feldolgozását, finomítását fel kell futtatni. A cég legutóbbi pénzügyi jelentését kísérő telekonferencián odáig ment a Tesla vezérkara, hogy azt mondták, ha valaki pénzt szeretne nyomtatni a következő években, építsen lítium feldolgozót.

Most úgy tűnik megfogadták a saját tanácsukat.

A cég új texasi gyára egy hatalmas, 10 négyzetkilométeres földterületen fekszik, amelynek még csak egy kis részét építették be. A Model Y, a Cybertruck és a cellagyártás részére épített 400 ezer négyzetméteres alapterületű csarnok mellett már készül egy új, három emeletes katódgyár is. Van itt még hely bőven, most mégis úgy tűnik Texas egy másik területén, a Mexikói-öböl partján fekvő Corpus Christi városa mellett jöhet a következő nagy projekt

egy saját lítium-hidroxid feldolgozó.

A cég egyszerre több vasat tart a tűzben, így versenyben van egy másik város is Louisiana államban, és ahogy az Austin Business Journal által megszerzett dokumentumukban írják, a végső döntést több gazdasági tényező befolyásolja majd, így például az is, hogy elengedik-e a helyi adók egy részét – írja a Drive Tesla amerikai oldal. A texasi helyszínen a Tesla azt is kéri, hogy szabjanak ki egy 20 millió dolláros felső korlátot a 2025-2034 közötti időszakra, amellyel számítások szerint 16,2 millió dollárt spórolna meg a cég.

Érdekesség, hogy egyébként nem ez Elon Musk egyedüli új texasi terve. A Neuralink nevű ember-gép kapcsolaton dolgozó techcége jelenleg is Austinban működik, de egy friss beadvány szerint a Tesla gyárától mintegy három mérföldre alakítanák ki annak új, 7000 négyzetméteres központját.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.