Főoldal » energia » Nappal válik zöldebbé a lítiumbányászat

Nappal válik zöldebbé a lítiumbányászat

A világ egyik legnagyobb lítiumbányászattal foglalkozó cége, a Pilbara Minerals várakozásai szerint a Nyugat-Ausztráliában található Pilgangoora-i bányájuk közelében még az idén megkezdi működését egy új 6 MW-os naperőmű, melynek segítségével fontos lépést tesznek az ausztrál lítiumbányászat teljes dekarbonizációjának irányába. Az elektromos autókat gyakran éri az a kritika, hogy az akkumulátoraik előállítása jelentős mennyiségű szén-dioxid kibocsátásával jár, így igazából nem is jobbak a hagyományos autóknál. Ez utóbbi állítás teljesen elrugaszkodik a valóság talajától, ráadásul nincs kőbe vésve az egységnyi akkumulátorkapacitás előállításához kapcsolódó kibocsátás mennyisége sem, mert az könnyen lentebb szorítható a megfelelő intézkedésekkel, amelyeket az érintett cégek meg is tesznek, mint a mellékelt ábra is mutatja. 

Az energiatermelésben utazó Pacific Energy néhány hónapja kezdte meg az erőmű építését, hogy segítsen a bányavállalat Pilgangoora projektjének áramellátásában, amely Perth-től mintegy 1400 km-re északra található.

A Pilbara arra számít, hogy a napenergia segítségével kezdetben mintegy 3,8 millió liter dízel felhasználását tudják majd kiváltani, és évente 9900 tonnával csökkentik a szén-dioxid–kibocsátásukat, miközben növelik a lítiumtermelést, hogy kielégítsék az elektromos járművek gyártóinak növekvő keresletét.

A létesítmény a Pilbara bányászati régió egyre növekvő számú naperőművéhez fog csatlakozni, köztük a Fortescue Metals két vasércprojektjét is ellátó 60 MW-os Chichester napelemparkhoz, illetve a Rio Tinto új vasércbányáját kiszolgáló 34 MW-os Gudai-Darri naperőműhöz.

Kép: Pilbara Minerals

A Pilangoora a világ egyik legnagyobb lítiumlelőhelye, éppen ezért stratégiai jelentőségűnek számít az akkumulátorok globális ellátási láncában.

A lítium iránti erős keresletnek, és a nemzetközi piacokon tapasztalható áremelkedésnek köszönhetően a Pilbara Minerals története során először idén tudott nyereséget termelni, ami lehetővé teszi számukra a bánya bővítését: Dale Henderson vezérigazgató szerint a vállalat most további 100 000 tonnával, évi 640 000-680 000 tonnára kívánja növelni a termelését.

A Pacific Energy-vel kötött szerződés értelmében a Pilbara Minerals 15 éven keresztül fogja megvásárolni a naperőmű termelését, amelyet később valószínűleg tovább fognak bővíteni, és akkumulátorokkal is kiegészítik majd.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.