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
auto
2024. 04. 18. csütörtök

Itt a bejelentés: megoldható a régi szélerőmű lapátok újrahasznosítása is

energia

Nem csupán az új technológia és anyagösszetétel bevezetésével lehetséges a szélturbina lapátok (blade) újrahasznosításának kérdését kezelni, de a jelek szerint van mód arra is, hogy a már a hulladéklerakóban lévő, vagy néhány éven belül oda készülő blade-ek is új életre készülhessenek. Legalábbis ez derült ki a világ egyik meghatározó szélerőművi gépészeti gyártója, a Vestas friss bejelentéséből.

Az Electrek olvasatában a dán cég azt állítja: olyan megoldást talált, mely a jellemzően epoxigyanta felhasználásával gyártott szélerőmű lapátokat az anyagösszetétel megváltoztatása nélkül is bevezethetővé teszi a körforgásos gazdaságba. Vagyis: nincs hulladék; illetve: amit eddig netán akként is kezeltek, az is újra felhasználhatóvá válik.

A Vestas Zero-Waste programja valójában arról szól, hogy a dán központ által kidolgozott policy alapján a világméretűvé nőtt, több kontinensen is gyártó, fejlesztő, kutató cégnél 2040 a hulladékmentes szélturbinagyártás elérésének céldátuma. Ehhez elviekben nem kell már hosszú utat megtenniük, mivel jelenleg, egy átlagos Vestas szélturbina tömegének a 85 százaléka már most is újrahasznosítható, illetve újra felhasználható részekből áll.

Azonban eddig éppen a fennmaradó 15 százalék jelentette a legnagyobb kihívást: a szélturbina lapátok.

100%-ban újrahasznosítható turbinalapátot készítettek

A jellemzően könnyű-ultrakönnyű, strapabíró epoxigyanta, üvegszál és más kompozitanyagokból különböző kémiai és préselési megoldással készült lapátok esetében – éppen a hatékony munkavégzésre tervezés következményeként – a reciklikálás az egész iparág számára nagy fejtörést jelent és jelentett, mivel az egyre nagyobb méretű lapátokkal a 20-30 évre tervezett működés után nem nagyon tudtak mit kezdeni. Mivel a szélerőművek is a kibocsátásmentességbe, a karbonsemleges gyártásba – üzemelésbe – újrahasznosítási körforgásába neveztek, megoldást kellett találni arra, hogy a zöldenergia termelés végül ne hagyjon maga után szennyezést, hulladékproblémát.

A cementipari felhasználásnál és a köztéri, játszótéri újrahasznosításnál azért is van szükség jobb, környezethatékonyabb megoldásra, mert a blade-ek első nagy nyugdíjazási hulláma néhány éven belül kezdődik majd meg Európában.  Nos, a Vestas bejelentette: megtalálta azt az eljárást, amivel a régi lapátok újrafelhasználása is megoldható.

A hír nem előzmény nélküli, mivel a Vestas annak a CETEC-projektnek (Circular Economy for Thermosets Epoxy Composites) az egyik oszlopa, amely az Aarhusi Egyetemmel, a Dán Technológiai Intézettel és az epoxi gyártó Olinnal azt a célt tűzte maga elé évekkel ezelőtt, hogy kémiai megoldást talál a blade-ek alapanyagra bontására.

A cég ennek részeként már 2020 januárjában bejelentette, hogy dolgoznak a hulladék nélküli turbinák kifejlesztésén; nem egészen egy éve pedig a Siemens Gamesa jelentette be, hogy gyártani és telepíteni is kezdi az első újrahasznosítható lapátokat, miután a Dániában végzett tesztek azt az eredményt hozták, amire számítottak.

A szélturbina lapátok újrahasznosításia folyamata a dán CETEC-projekt alapján (forrás: epoxy-europe.eu)

A most bejelentett új eljárás kémiai alapú, a „szétszerelési folyamat” pedig a technológián kívül a gazdasági vetületre is nagy hangsúlyt fektet. Ez utóbbit egy új értéklánc kiépítésével teszik, melyben az epoxi specialista Olin mellett a svéd, körforgásos gazdaságra fókuszáló Stena Recycling is központi szerepet vállalt. A Vestasnál úgy látják, hogy ezzel, a megoldás kereskedelmi dimenzióba lépve, a munkafolyamat gazdasági működtetését is lehetővé teszik.

A kulcs az epoxi visszanyerése – és így, ahogyan Lisa Ekstrand, a vállalat alelnöke és fenntarthatósági vezetője fogalmazott: „a továbbiakban a régi epoxi alapú lapátokra nyersanyagforrásként tekinthetjük”.

Az Electrek előásta, hogy az európai szélenergia szövetség, a WindEurope számításai szerint 2025-re évente mintegy 25 ezer tonna, 2030-ra pedig már 52 ezer tonna cserére, leszerelésre érett szélturbinalapát lesz Európában. A Vestas megoldása – ha valóban, nagyipari méretben is működőképesnek bizonyul – jobbkor nem is érkezhetett volna.

Nem várt helyről kapott támogatást a hazai szélenergia

Szabó M. István