Főoldal » energia » Rossz hír a napelempiacnak: újra tempósan drágul a poliszilícium

Rossz hír a napelempiacnak: újra tempósan drágul a poliszilícium

A poliszilícium ára január második felében kezdett igazán emelkedni a Kínai Színesfémipari Szövetség (CNMIA) új adatai szerint.

A CNMIA szilícium üzletági jelentésében arról írt, hogy a poliszilícium ára gyakorlatilag az év eleje óta nőtt. Pedig tavaly év végén még úgy tűnt, hogy a korábbi időszak drágulási trendjei megtörnek, és tartós marad az a folyamat, amely 2022 utolsó hónapjaiban viszonylag hosszú ideig tartó árcsökkenést hozott a piacra. A monokristályos szilíciumot jelenleg átlagosan 46 dollár kilogrammonkénti áron értékesítik, ami valamivel több, mint 31 százalékkal magasabb a január közepén mért árszintnél.

Január elején a SunLink még azt jelentette, hogy a monokristályos szilícium ára a novemberi csúcshoz mérten 42 százalékot esett és továbbra is lefelé halad.

A CNMIA magyarázata a mostani helyzetre az, hogy Kínában a gyártók az újévi ünnepek után visszatértek ugyan a fokozott termelésbe, de a piaci igények mostanra már elfogyasztották a raktáron lévő, olcsóbb poliszilíciumot. Így az árak felfelé mozognak, hogy a növekvő megrendelési volumeneket a gyártók ki tudják elégíteni. Arra vonatkozóan, hogy mi várható az első félév végéig, s hogy a kínálat-kereslet egyensúlykeresése milyen árak mellett valószínűsíthető, a szervezet nem szolgált információkkal.

Termelésnövelés

Az árfolyam ingadozása mellett érdemes azt is látni, hogy a gyártók hogyan reagálnak, mit terveznek. Ebben a dimenzióban fontos jelzés, hogy a kínai poliszilícium és napelemgyártó Tongwei a napokban közölte: 6 milliárd jüan (mintegy 900 millió dollár) értékű beruházást kezd meg annak érdekében, hogy 120 ezer tonnás poliszilícium-termelési kapacitásbővítést érjen el.

A Tongwei a szecsuáni Leshanban építkezik, az új üzemet 2024 végére tervezik a termelésbe állítani. A cég tavaly év végén összesen 171 ezer tonnás poliszilícium gyártókapacitással rendelkezett. Ezt a leshani üzem bekapcsolását és más, egyéb kapacitásfejlesztéseket követően terveik szerint 420 ezer tonnára növelik.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »