Főoldal » elektromos autó » 2035 vétójával fenyeget a német közlekedési miniszter

2035 vétójával fenyeget a német közlekedési miniszter

Már csak formaságnak tűnt, hogy az EU egyes kormányai, parlamentjei is jóváhagyják a 2035-ös dátumot a belsőégésű motoros autók forgalmazásának kivezetése kapcsán, hiszen azt már az Unió minden testülete megszavazta – ezekbe pedig az említett kormányok, illetve a választóik delegálnak képviselőket. Most úgy néz ki a német közlekedési miniszter mégis az e-üzemanyagokhoz kötné a szavazatát.

A német sajtó koalíciós feszültségről ír.

Kitámasztaná a kiskaput

Volker Wissing, a német FDP politikusa és a koalíciós kormány közlekedési minisztere azzal fenyeget, hogy

nem szavazza meg, és ezzel elakasztja az EU 2035-ös terveit amennyiben nem garantálják, hogy az e-üzemanyagok kivételt kapnak.

A miniszter azzal magyarázza álláspontját, hogy Németországban hatalmas meglévő autóflotta üzemel, és azt is hozzátette, az Európai Bizottságnak lehetővé kell tennie, hogy mind ezek, mind a 2035 után (!) bemutatandó belsőégésű motoros autók használhassák az e-üzemanyagot. Wissing szerint fontos a technológia-semlegesség.

A jelenlegi tervek szerint 2026-ig adott magának határidőt az Unió, ekkor ugyanis felülvizsgálják az ilyen üzemanyagok fejlesztési állapotát, költségeit és forgalmazását. Az Európai Bizottság egy utolsó pillanatban született kompromisszumnak köszönhetően nyitva hagyta ezt a kiskaput. Igaz, ez a kitétel nem magában a törvény szövegében, hanem annak bevezetőjében szerel, ráadásul a flottaátlagon kívüli, azaz például, speciális, tűzoltó és mentőautókra vonatkozhat – emlékeztet rá az ICCT, a fenntartható közlekedéssel foglalkozó független szervezet.

Megéri?

Az e-üzemanyagot az elmélet szerint zöld áramból, elektrolízissel előállított hidrogén átalakításával készítik.

A Transport & Environment (T&E) 2022 júniusában publikált életciklus elemzése szerint a rossz hatásfok és az előállítás nagy energiaigénye miatt az e-benzinnel hajtott autók teljes életciklusuk alatt csak 5 százalékkal bocsátanak ki kevesebb széndioxidot, mint a hagyományos társaik, ha az olajvállalatok jelenlegi tervei szerinti arányban keverik azt a benzinhez.

Ekkora a különbség a benzin (fekete) és az e-benzin (szürke) között, ha az olajcégek előrejelzései szerint 2030-ban rendelkezésre álló e-benzin mennységet keverjük a hagyományossal. A zöld a 2030-ban töltött villanyautó. Forrás: T&E.

Ha pedig száz százalékban e-benzint használunk, a szén-dioxid érték még akkor is a duplája, mint egy akkumulátoros autó esetén.

Ha valami miatt mégis korlátlan mennyiségű e-benzinünk lenne, és csak azt használnánk, akkor így változna a helyzet. Forrás: T&E

Bár sokan azzal érvelnek, hogy az e-üzemanyag azért tiszta, mert megújuló energiával lehet előállítani, a tanulmány azt is kimutatta, hogy a belsőégésű motorok gyenge hatásfoka miatt, egy azonos méretű elektromos autó ugyanannyi zöld energiával ötször-hatszor távolabb jut, mint az e-benzines.

Ennyire pazarló az e-benzines belsőégésű motor. Forrás: T&E

A The ICCT 2022 júniusi anyaga hasonló következtetésre jutott, és azt mondják, az e-üzemanyagok egyik legnagyobb veszélye, hogy elpazarolják a megújuló energiát, így ahelyett, hogy azzal meglévő fosszilis erőműveket váltanánk ki, vagy hatékony elektromos autókat töltenénk, a hálózatra kapcsolt újabb és újabb tiszta forrásokat elszívnák a gazdaság elől az e-benzin gyárak.

Egy e-benzinnell hajtott és egy elektromos autó üzemeltetési költségei 2020-ban és 2035-ben. Forrás: The ICCT.

Az e-üzemanyagok azonban az erős lobbiérdekek ellenére sem valószínű, hogy elterjednek, ugyanis előállítási költségük rendkívül magas, 2020-ban hatszorosa volt mint a benziné, 2035-re pedig ez mindössze a négyszeresére mérséklődhet.

2500 forintos benzinnel pedig nem sokan akarnak majd járni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.