Főoldal » elektromosautó-töltés » Tesla: Európában már telepítjük a V4 Superchargert!

Tesla: Európában már telepítjük a V4 Superchargert!

A Tesla befektetői napjának egy része a töltőhálózat múltjáról és jövőjéről szólt.

Meglepő, de örömteli hírt is kaptunk.

Rajtunk próbálják ki

A Tesla új, V4-es Superchargereiről túl sok konkrét információt eddig nem tudunk, pontosabban, a lényeget, a töltési teljesítményt nem árulták még el.

Az viszont a befektetői napon kiderült, hogy az új töltők telepítése már megkezdődött, méghozzá nálunk, Európában debütál a V4.

Hogy pontosan hol, azt nem árulták el, de gyanítjuk, hogy hamarosan felfedezi valaki az új oszlopokat. Annyit viszont elmondtak, hogy a legújabb villámtöltő hosszabb töltőkábelt kap, pontosan azért, hogy a többi márka autósa is egyszerűbben használhassa. Jelenleg ugyanis gond van abból, hogy a Teslák bal hátsó töltőnyíláshoz méretezett kábelek nem mindig érnek el más autógyártó típusainak különböző helyekre szerelt csatlakozóihoz.

És ha már más gyártók autóiról van szó, az eseményen megerősítették, hogy valóban megnyílt az észak-amerikai töltőhálózat. Igaz egyelőre még csak 10 helyszínen nyitottak, de folyamatosan szerelik fel az oszlopokra a Magic Dock kiegészítőt.

10 éve építik

A töltőkről beszélve a vállalat megosztotta, hogy immár 10 éve telepítik a töltőket, és

2022-ben 9 TWh energiát töltöttek az ügyfeleik, ám ennek fele az otthoni AC töltőkön keresztül történt.

A Tesla abban látja a hálózatépítésük egyik előnyét, hogy az újabb és újabb megoldásokkal 30-70 százalékkal kisebb költséggel olcsóbban raknak le egy oszlopot, mint a versenytársaik. Az egyik legújabb fejlesztésük az volt, hogy a Gigafactory New Yorkban készülő töltőket négyesével betonalapra szerelik már a gyárban, és az így bekötésre kész egységet viszik ki a helyszínre. Ez állítólag 15 százalékkal csökkentette a telepítés költségeit.

A Tesla szerint ők ennyivel telepítik olcsóbban a töltőket.

Az elmúlt években az üzemeltetésen is sikerült faragniuk, így a régiónként eltérő és a világpiaccal változó energiaárakat kivéve az egyenletből, 40 százalékkal olcsóbb most már a hálózat fenntartása, mint két évvel ezelőtt volt.

Supercharger üzemeltetési költségek az energia ára nélkül.

A következőkben a Tesla arra készül, hogy még tovább fejlessze a töltéssel kapcsolatos navigációt. Az autók már most is áttervezik az útvonalat, ha úgy látják, hogy a betervezett töltő túlzottan tele van, és várakoznunk kellene, azonban a jövőben a rendszer a már a töltőoszlop felé navigáló autókat is figyelembe veszi majd ehhez.

De nem csak a Superchargerek terén, az otthoni töltésben is fejlesztésekre készülnek. Texasban, ahol egyébként a vállalat már áramszolgáltató is, most egy új otthoni díjszabást vezetnek be. Ennek értelmében havi 30 dollár fix díjért cserébe a Tesla Electric ügyfelei korlátlan éjszakai töltést kapnak a saját otthoni töltőjükön.

Erre azért van lehetőség, mert Texasban egyre jobban terjed a szélenergia, ráadásul éjszaka ezek az erőművek elég jól termelnek, viszont nincs megfelelő igény a teljesítményükre, így olcsón lehet zöld energiával tölteni az autókat.

Címlapképünk csak illusztráció, a fóti Supercharger állomás átadása előtt készült. V4-es oszlopról egyelőre nincs még elérhető fotó.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.