Főoldal » energia » Brüsszel szerint kevesebb támogatás is elég a Samsungnak

Brüsszel szerint kevesebb támogatás is elég a Samsungnak

Az Európai Bizottság (EB) az eredetinél kisebb összegkerettel, de jóváhagyta a Samsung SDI elektromosjármű-hajtóakkumulátorokat gyártó létesítménye számára nyújtott magyar állami beruházási támogatást – olvasható az EB hivatalos közleményében. A jóváhagyás indoklása szerint a kormány döntése összhangban áll az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályokkal, a regionális fejlődésre gyakorolt pozitív hatásai pedig meghaladják az állami támogatás által előidézett versenytorzulás hatásait.

A beruházási támogatás a Samsung SDI gödi, elektromosjármű és ajtóakkumulátorokat gyártó létesítményének bővítését fogja szolgálni, hozzájárul a régió fejlődéséhez és a munkahelyteremtéshez, miközben megőrzi a versenyt. A Samsung SDI 2017 decemberében döntött úgy, hogy 1,2 milliárd eurós beruházással, Göd térségében termelési kapacitásbővítést végez. Ennek eredménye, hogy a gyár tavaly január óta teljes termelési kapacitáson működik. Ez havonta hatmillió darab akkumulátorcellánál is többet jelent, melyeket zömmel az Európai Unióban hasznosítanak. A beruházásnak az is az eredménye, hogy a térségben 1200 új, közvetlen munkahelyet teremtettek.

Az EB mostani döntésének előzménye az is, hogy a magyar kormány 2018-ban jelentette be Brüsszelben, hogy a Samsung beruházásához 108 millió eurós állami támogatást kíván nyújtani, s hogy a Bizottság ez alapján, 2019. októberében részletes vizsgálatot indított.

Az EB különösen azt kívánta tisztázni, hogy:

    • van-e a támogatásnak „ösztönző hatása”, azaz a Samsung SDI arra vonatkozó döntését, hogy bővíti magyarországi akkumulátorgyártási kapacitását, közvetlenül az állami támogatás váltotta-e ki, vagy a beruházást a támogatás nélkül is megvalósította-e volna az említett térségben;
    • az állami támogatás hozzájárul-e a regionális fejlődéshez, megfelelő és arányos-e;
    • az állami támogatás a munkahelyek más uniós tagállamokból Magyarországra történő áthelyezéséhez vezet-e.

A vizsgálat eredményeként az Európai Bizottság megállapította, hogy az eredetileg bejelentett 108 millió euró összegű támogatás meghaladta a beruházások ösztönzéséhez szükséges minimumot, és ennél kevesebb, 89,6 milliós összeg elegendő ahhoz, hogy a Samsung SDI vállalatot a beruházás magyarországi megvalósítására ösztönözze.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »