Főoldal » elektromos autó » Gyönyörű hipersportautót villantott a Porsche

Gyönyörű hipersportautót villantott a Porsche

75. évfordulójának alkalmából a Porsche egy különleges autómodellt leplezett le a közönség előtt a csütörtök este a Porsche Museum területén tartott ünnepi rendezvényén. A Mission X névre keresztelt hiperautót külsőre a Le Mans-i versenyautók ihlették, a karosszéria alatt azonban szupermodern tisztán elektromos hajtáslánc bújik meg.

1948. június 8-án a 356 ‘No. 1’ Roadster volt a legelső gépjármű, mely a Porsche logóját viselte – azóta mind a hajtástechnológia, mind a formatervezés során követendő irányelvek és divatirányzatok rengeteget változtak, egy valami azonban a régi maradt: a Porsche továbbra is világítótoronynak tartja magát a sportautók világában, és megoldásaival mutatja az utat a többiek számára.

A Mission X egy meglehetősen kompakt hiperautó, 4,5 méter hosszú, 2 méter széles, kevesebb mint 1,2 méter magas, tengelytávja pedig 2,73 méter, így körülbelül a Carrera GT és a 918 Spyder méretét képviseli. Aerodinamikai okokból elöl 20 colos, hátul pedig 21 colos kerekeket kapott a jármű. Az akkumulátor középen, a jármű ülései mögött van beszerelve, ami segíti az autó mozgékonyságát. A Mission X állítólag akár 1,9 másodperc alatt fel tud gyorsulni nulláról száz km/órára.

A Mission X egyelőre csupán egy tanulmányautó, de több okunk is van feltételezni, hogy nem ér itt véget a villanyautó pályafutása. Egyrészt, a Porsche meglehetősen konkrét terveket emleget arra az esetre, „ha” gyártásba menne az autó – például hogy:

  • a leggyorsabb utcai jármű legyen a Nürburgringen;
  • a teljesítmény és tömeg aránya nagyjából egy lóerő/kg legyen;
  • a leszorítóerő értéke meghaladja a 911 GT3 RS-ét;
  • 900 V-os rendszerével közel megduplázza a Taycan Turbo S töltési sebességét.

Emellett a Porsche jelenleg kapható egyetlen tisztán elektromos modellje, a Taycan is egy „misszióból” született (Mission E), ráadásul a német márkánál több elektromos sportautó-projekt is puskacsőben van.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.