Főoldal » elektromosautó-töltés » Dőlnek a dominók: a GM is a Tesla töltőire vált

Dőlnek a dominók: a GM is a Tesla töltőire vált

Két héttel azután, hogy a Ford bejelentette, hogy Észak-Amerikában a Tesla NACS töltőcsatlakozójára vált, a General Motors is hasonló bejelentést tett.

Túlzás nélkül mondhatjuk: a CCS1 napjai meg vannak számlálva.

Visszafordíthatatlan?

Pár héttel ezelőtt még azt gondoltuk, hogy bár számszerűen a Teslának van a legnagyobb (és legmegbízhatóbb) töltőhálózata Amerikában, és az ország villanyautóinak kétharmadát is ők gyártották le, mégis a CCS1 szabvány lesz a befutó, hiszen az összes többi gyártó ezt támogatja.

Két hete azonban a Ford lepett meg mindenkit azzal, hogy bejelentette, csapatot vált, most pedig a General Motors lépte meg ugyanezt.

General Motors CEO Mary Barra. Forrás: GM

Mary Barra és Elon Musk közösen jelentették be Twitteren csütörtökön tőzsdezárás után, hogy 2024-től a GM márkái számára is megnyílik az észak-amerikai Supercharger hálózat, 2025-től pedig a detroiti vállalat is az NACS csatlakozóval szereli autóit.

A lépés lehetséges következményeit jól mutatja, hogy a GM sajtóközleménye is kiemeli, hogy remélik a döntésük az iparágat az NACS irányába mozdítja el.

A két nagy autógyártó döntése után már egyre nehezebb elképzelni, hogy azt nem követi több, hasonló bejelentés – a többi kisebb szereplő ugyanis különben hatalmas hátrányba kerülhet.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.