HALLASSUK A HANGUNK!

Írd alá Te is a GEVA (Global EV Alliance) nyilatkozatát!

A Nissan Leaf a legmegbízhatóbb autó

Legalábbis az új-zélandiak szerint, ahol a Consumer NZ fogyasztói szervezet felmérést végzett arról, hogy az autóval rendelkező lakosok mennyire tartják megfelelőnek saját kocsijukat, ajánlanák-e rokonaiknak, barátaiknak, illetve hogy tapasztaltak-e az elmúlt 12 hónapban valamilyen kisebb, nagyobb, illetve súlyos hibát a járművel kapcsolatban. A vizsgálat nem csupán elektromos autókra terjedt ki: 23 márka és 69 modell került bele a listába, ami összesen 10 350 gépkocsit jelent, eltekintve azoktól, melyek 30-nál kevesebb véleményt kaptak.

Nissan Leaf

Mindent összevetve a válaszadók a Nissan Leaf-et tartják a legmegbízhatóbbnak, ami abból a szempontból nem meglepő, hogy elektromos autó lévén nincs belső égésű motorja és sebességváltója, ami a két legbonyolultabb és legproblémásabb része a kocsinak. Ráadásul a szigetország nem is bővelkedik elektromos autó modellekben, így komoly vetélytárs sem akadt. A Leaf-tulajdonosok csupán 4%-a említett valamilyen nagyobb problémát, ami magas javítási költségeket, vagy hosszú, használaton kívüli időt eredményezett. 90%-nak semmilyen gondja nem volt az autóval az elmúlt egy évben, összességében pedig 97% nyilatkozta, hogy „nagyon elégedett”.

Kategóriánként a következő eredményeket kapták a felmérés készítői:

Kisautók

Alsó-középkategóriás autók

Nagyautók

Crossoverek

Legmegbízhatóbb Suzuki Swift Nissan Leaf Skoda Octavia Mitsubishi ASX
Legelégedettebb tulajdonosok Suzuki Swift Nissan Leaf Skoda Octavia Toyota Land Cruiser
Legkevésbé megbízható Ford Fiesta Toyota Caldina Nissan Primera Ford Territory
Legelégedetlenebb tulajdonosok Holden Barina Ford Focus Toyota Avensis Holden Captiva

Bár a 4,6 millió fős Új-Zéland nem mondható kifejezetten hatalmas autópiacnak, s ezáltal a kapott eredményekből nem szűrhetünk le következtetéseket az egész világra nézve, mégis a Nissan Leaf-fel – tekintve, hogy a mai napig az egyik legsikeresebb elektromos autó – egyáltalán nem lőttek mellé. Nektek mi a véleményetek, tényleg ezek a legjobb és legrosszabb kocsik?

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.